Národná rada sa ostro ohradila proti europarlamentu: Hodnotenie údajnej homofóbie na Slovensku je nepravdivé a nekorektné

Anna Andrejuvová. Foto: Jaroslav Novák/TASR Anna Andrejuvová. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Je to nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce, dokazuje do Bruselu slovenský parlament. Návrh predložili poslankyne Anna Andrejuvová a Anna Záborská, podporilo ho 87 poslancov slovenského parlamentu naprieč spektrom.

Návrh dvoch poslankýň Anny Andrejuvovej a Anny Záborskej, ktorý reaguje na Uznesenie Európskeho parlamentu z 20. októbra 2022 o rastúcom počte trestných činov z nenávisti voči LGBTIQ+ osobám v celej Európe s ohľadom na nedávnu homofóbnu vraždu na Slovensku a k Správe Výboru Európskeho parlamentu pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci z 27. januára 2023, napokon prešiel pohodlnou väčšinou.

Hlasovalo zaň 87 poslancov zo 131 prítomných, proti hlasovalo 33 a zdržalo sa 11 poslancov.

Za návrh hlasovali všetci prítomní poslanci klubu Smer, okrem Dominika Drdula aj všetci poslanci OĽaNO, väčšina poslancov Sme rodina (traja sa zdržali, odchádzajúca Romana Tabák bola proti), za boli aj prítomní poslanci Republiky, kotlebovci a trojica okolo Tomáša Tarabu.

Proti hlasovali všetci prítomní poslanci SaS, „Budajovi odídenci z OĽaNO, poslanci Valášek (PS), Miroslav Kollár (Demokrati) či Jana Žitňanská.

Zdržali sa poslanci Peter Pellegrini, Denisa Saková, Richard Raši či Ľubica Laššáková z Hlasu. Výsledky hlasovania si možno pozrieť tu.

Schválené uznesenie reaguje na rezolúciu Európskeho parlamentu, ktorá kritizovala Slovensko po vražde na Zámockej ulici, odvoláva sa na slovenskú ústavu, ktorá definuje manželstvo ako vzťah muža a ženy, na deklaráciu o kultúrno-etických otázkach, ktorú navrhol ešte Vladimír Palko a ktorá vyhlásila suverenitu v týchto otázkach, ako aj na európske zmluvy a programové vyhlásenie súčasnej vlády.

https://standard.sk/324364/za-teroristicky-cin-jednotlivca-nemoze-cela-spolocnost-politici-ani-cirkvi-pisu-poslankyne-v-uzneseni-proti-europskej-rezolucii/

Uznesenie sa ohradilo proti schválenej rezolúcii EP s odôvodnením, že zodpovednosť za teroristický zločin zo Zámockej ulice „nie je možné pripísať celej spoločnosti, ani jej politickej reprezentácii, ani cirkvám a náboženským spoločnostiam a ďalším verejným inštitúciám“.

Slovenská republika podľa parlamentu „nesúhlasí s hodnotením situácie deklarovaným v uznesení Európskeho parlamentu a považuje ho za nekorektné, nepravdivé a zavádzajúce“. Celý text schváleného uznesenia možno nájsť tu.

Parlament zároveň poveril predsedu NR SR Borisa Kollára, aby Európsky parlament informoval o tomto stanovisku.

https://standard.sk/316719/europoslanci-na-slovensku-pokracovali-v-kampani-ktoru-nastartovali-progresivci/

Ďalšie články