Ratzingerov extajomník: Viacerí kardináli by žili dobre, keby v roku 2013 zvolili za pápeža arcibiskupa Milána

Mons_Georg_Gnswein_at_the_Vatican_Press_Conference_presenting_the_CD_Cantate_Domino_by_Sistine_Chapel_on_Sept_29_2015_Credit_Bohumil_Petrik_CNA Acibiskup Gänswein. Foto: Bohumil Petrík/CNA

Arcibiskup Georg Gänswein opäť vyvolal rozruch v médiách. V novom interview sa zamýšľa, čo by sa stalo, ak by kardináli v konkláve pred desiatimi rokmi nezvolili pápeža Františka.

Kto vchádza do konkláve ako pápež, vychádza ako kardinál, znie vatikánske príslovie. To potvrdzuje prípad Angela Scolu, arcibiskupa talianskeho Milána pred desiatimi rokmi, keď sa považoval za „papabile”, teda favorita na pontifika.

Keď sa Benedikt XVI. v roku 2013 zriekol najvyššieho úradu v katolíckej cirkvi, vo voľbe jeho nástupcu bol popri Scolovi aj druhý papabile: Jorge Bergoglio z argentínskeho Buenos Aires. V konkláve, teda v zhromaždení kardinálov, ktorí volia Petrovho nástupcu, najviac dôvery dostávali práve spomenutí preláti. Najvyšší počet hlasov napokon získal druhý z uvedených a zvolil si meno František.

K téme sa v týchto dňoch vyjadril bývalý tajomník Benedikta XVI., arcibiskup Georg Gänswein, pre tlačové vydanie známeho talianskeho denníka Corriere della Sera. Novinár sa ho opýtal, či by sa mu páčilo, keby sa pontifikom pred desiatimi rokmi stal Angelo Scola.

„Nemôžem povedať, že som bol priateľom kardinála Scolu, ale viaže ma k nemu veľká osobná sympatia a hlboká úcta. Ale dnes hovorím určité veci s vedomím, že v Santa Marte je veľká citlivosť…”

Žurnalista sa v doplňujúcej otázke opýtal, či by bol Benedikt XVI. spokojný, ak by kardináli v roku 2013 zvolili kardinála Scolu a nie Bergoglia.

„Okrem mojej osobnej úcty a sympatií chápete, že každá moja veta o tejto téme by mohla byť interpretovaná ako negatívny prejav voči súčasnému pápežovi. A ako som vám povedal, v Santa Marte je veľká citlivosť…”

Georg Gänswein tým odkázal na vatikánsky hotel, v ktorom sa rozhodol bývať Jorge Bergoglio po zvolení do čela cirkvi. Gänswein sa snažil novozvoleného Františka presvedčiť, aby sa presťahoval do pápežského apartmánu v Apoštolskom paláci, ako je zvykom pre nového rímskeho biskupa. Pripomenul mu, že ak sa uňho večer svieti, je to znamenie, že pontifik je u seba. Vytvorila sa okolo toho nostalgia a stalo sa takto orientačným bodom pre Rimanov a pútnikov, ktorí večer prechádzajú Námestím svätého Petra.

Bývalý arcibiskup v Buenos Aires však nemal takú „citlivosť“, napísal Georg Gänswein vo svojej knihe zo začiatku tohto roku s názvom Nič iné ako pravda. Môj život po boku Benedikta XVI.

https://standard.sk/304422/precitali-sme-si-knihu-arcibiskupa-gansweina-cely-ocakavany-skandal-vyzera-uplne-inak/

Keď sa Jorge Bergoglio predsa len presťahoval do Domu svätej Marty, mnohí začali hovoriť, že chce bývať v menšom a menej luxusnom obydlí než jeho predchodca. Aj na to reagoval bývalý sekretár kardinála Josepha Ratzingera a neskoršieho pontifika Benedikta XVI.

Osobné priestory oboch pápežov mali byť rovnaké, pričom pápežský apartmán v Apoštolskom paláci treba udržiavať, aj keď sa neobýva. Františkova motivácia bývať inde teda nemala ekonomické opodstatnenie, ako podsúvali niektoré médiá, ale podľa Gänsweina išlo striktne o Bergogliovu „osobnú psychológiu“.

Pre tieto aj iné kontroverzne vnímané výroky niektorí komentátori obvinili Gänsweina, že neprístojne kritizuje svojho najvyššieho šéfa.

Nemálo kardinálov by žilo dobre, ak by sa pápežom stal Angelo Scola

Novinár naliehal, že z vypovedaného ľahko usúdiť, že pápež Scola by sa mu páčil. Gänswein na to nedal žiadnu slovnú odpoveď, ale mal sa široko usmiať, prižmúriť oči a prikývnuť. „Myslím si, že nemálo kardinálov by žilo dobre, ak by sa pápežom stal Angelo Scola,“ preriekla napokon niekdajšia pravá ruka 265. pápeža.

A čo pre kardinála znamená dobre žiť v pontifikáte? „Znamená to byť a cítiť sa s nimi v súlade nielen navonok, ale aj vnútorne,“ uzavrel arcibiskup Gänswein.

Dodajme, že kardinál Angelo Scola mal ideálny profil stať sa najvyšším veľkňazom cirkvi. Bol arcibiskup v jednej z historicky najdôležitejších arcidiecéz sveta, v Miláne, a považovali ho za chránenca Benedikta XVI. Pozitívne sa hovorilo aj o jeho formácii, lebo je teológ, filozof, pôsobil ako rektor Pápežskej Lateránskej univerzity a bol členom vatikánskej Kongregácie pre náuku viery.

V kuloároch Vatikánu občas niektorí na Scolu nostalgicky spomínajú práve tak, ako to vyslovil Georg Gänswein.


Ďalšie články