Matovič sa nevzdáva. Parlament drvivo odmietol jeho návrh na 500-eurovú odmenu za voľby. Napriek tomu ho predložil znova

Igor Matovič v parlamentnej lavici. Foto: Jaroslav Novák/ TASR Igor Matovič v parlamentnej lavici. Foto: Jaroslav Novák/ TASR

Poslanci Národnej rady v stredu veľkou väčšinou odmietli návrh Igora Matoviča na 500-eurovú odmenu pre voličov za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách. Podporu líder OĽaNO našiel len vo vlastnej strane. Po hlasovaní však Matovič vyhlásil, že sa nevzdáva, a návrh predložil znova. Vraj má pripravený aj kontroverzný plán B.

Návrh expremiéra podporilo iba 32 poslancov klubu OĽaNO. Aj to nie všetci, keďže Anna Záborská, Lucia Drábiková alebo Erik Ňarjaš neboli prítomní. Klub Sme rodina sa zdržal.

Naopak, proti hlasovalo 77 poslancov. Takmer všetci zákonodarcovia zo Smeru, SaS, ako aj väčšina nezaradených poslancov. Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva tak parlament neposunul do druhého čítania.

https://standard.sk/337963/matovicova-odmena-500-eur-by-zvysila-ucast-vo-volbach-o-22-percent-k-urnam-by-prislo-takmer-90-percent-volicov/

Predložil návrh znova

Napriek odmietnutiu parlamentom však bývalý premiér návrh zavedenie 500-eurovej odmeny za účasť vo voľbách predložil opäť. Dodal, že nejde o avizovaný „plán B“, ktorý chce oznámiť vo štvrtok.

„Mrzí ma, že dnes zástupcovia všetkých politických strán symbolicky ukázali prostredník svojim vlastným voličom aj dvom miliónom nevoličov. Ukázali, že im na nich nezáleží, že nimi pohŕdajú,“ komentoval odmietnutie 500-eurovej odmeny v stredu Matovič. Plán B označil za dosť kontroverzný.

Návrh predložený do parlamentu by podľa Matoviča mal byť zaradený vzhľadom na to, že bol predložený ešte pred odmietnutím pôvodného návrhu v parlamente. Očakáva, že sa o ňom bude rokovať na májovej schôdzi. Odmieta, že by išlo o návrh v rovnakej veci ako návrh na desaťpercentnú zľavu z poplatkov za účasť vo voľbách, ktorú už vo februári poslanci odmietli.. Poukazuje na výrazný rozdiel v dosahu na verejné financie. Kým pri zľave išlo približne o deväť miliónov, 500-eurová odmena by štát stála 1,5 miliardy eur.

V rokovacom poriadku NR SR sa uvádza, že ak Národná rada návrh zákona neschválila, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona.

Kollár Matovičovi vyhovie

Predseda parlamentu Boris Kollár informoval, že Matovičov opätovný návrh na rokovanie ďalšej riadnej schôdze v máji zaradí. Rovnako ako Matovič, aj on tvrdí, že ide o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu.

Matovič podľa neho využil možnosť, že návrh podal ešte pred neschválením svojho pôvodného návrhu v pléne. „Nie je to štandardné, ale je to legitímne,“ povedal Kollár novinárom a dodal, že problematiku konzultoval s parlamentným legislatívnym a právnym odborom, ktoré mu to odobrili.

„Predtým bol podobný zákon, že mala byť nie finančná odmena, ale zľavy z poplatkov štátu. Toto je finančný bonus, ktorý by ľudia dostali do rúk. Je to úplne iná forma a určite to zaradím,“ doplnil. Ak by sa v návrhu menila suma odmeny, bola by to podľa Kollára iná situácia.

https://standard.sk/338309/opatovny-navrh-na-odmenu-500-eur-sa-neda-zaradit-na-dalsiu-schodzu-tvrdi-dostal/

Stálo by to 1,5 miliardy

Odmenu malo podľa Matovičovej novely vyplácať ministerstvo vnútra prostredníctvom poskytovateľa univerzálnej služby podľa zákona o poštových službách. Matovič návrh odôvodňoval snahou o zvýšenie účasti vo voľbách, obával sa, že voliť príde nízky počet ľudí.

„V prípade predpokladanej účasti približne troch miliónov ľudí by náklady štátu na vyplatenú odmenu dosiahli asi 1,5 miliardy eur,“ uviedol v dôvodovej správe k návrhu. Považuje to za motivujúcu, spravodlivú odmenu a návratnú investíciu. „Samozrejme, nejde o zanedbateľnú sumu. Na druhej strane, v porovnaní s 30 miliardami eur, o ktoré vraj podľa rôznych odhadov pripravili Slovensko ľudia Roberta Fica a Petra Pellegriniho počas 12 rokov ich vlád, ide približne len o 5 percent z ich lupu,“ napísal.

Zároveň tvrdí, že 30 miliárd eur si rozdelilo niekoľko desiatok skorumpovaných ľudí. „V tomto prípade by si 1,5 miliardy eur rozdelili 3 milióny zväčša úplne obyčajných ľudí. Preto ide o spravodlivú investíciu s mimoriadne rýchlou návratnosťou,“ dodal.

https://standard.sk/337929/nie-matovic-sa-nezblaznil-iba-sa-boji/

Chcel použiť peniaze zo Slovnaftu

Časť nákladov na volebný príspevok malo pokryť mimoriadne zdanenie Slovnaftu, ktoré parlament schválil minulý týždeň. Solidárny príspevok alebo daň z vojny, ako ho Matovič nazýva, poslanci zvýšili z 55 percent na 70 percent nadmerného zisku.

„Slovnaft zaplatí z mimoriadneho zisku z ruskej ropy 70-percentnú špeciálnu daň … a tak máme v štátnej kešeni prvú časť potrebnú na odmenu 500 € za účasť na historických voľbách,“ komentoval Matovič minulotýždňové hlasovanie parlamentu.

https://standard.sk/333015/matovic-je-blizsie-svojmu-500-eurovemu-prispevku-pre-volica-poslanci-schvalili-zvysenie-mimoriadnej-dane-pre-slovnaft/


Ďalšie články