LGBT organizácie nechcú zverejnenie manifestu. Streľba v USA otvára otázku, či transhnutie nemá problém s násilím

TN: The Covenant School shooting Ľudia stoja pred pamätníkom masovej streľby na The Covenant School v Nashville. Foto: Profimedia

Obsah manifestu strelkyne z mesta Nashville v americkom štáte Tennessee zostáva neznámy. Úrady ho zatiaľ nechcú zverejniť a LGBT organizácie žiadajú, aby to ani nerobili. Útok, pri ktorom v kresťanskej škole zahynulo šesť ľudí vrátane troch detí, sa však odohral po tom, ako v tomto štáte nedávno presadili legislatívu namierenú proti transagende. Prijatie zákonov pritom sprevádzali radikálne vyjadrenia niektorých transaktivistov. Problematika násilia a transhnutia je však hlbšia.

V pondelok zasiahla USA ďalšia masová streľba. Odohrala sa krátko pred pol jedenástou na súkromnej presbyteriánskej škole s názvom The Covenant School. Túto školu navštevuje približne dvesto detí od predškolského veku po šiestu triedu. O život pri útoku prišli tri deväťročné deti Evelyn, Hallie a William, riaditeľka školy, učiteľka a miestny správca. Jedno z detí malo dokonca zomrieť počas toho, ako sa snažilo spustiť požiarny alarm, aby zachránilo svojich spolužiakov.

https://twitter.com/Sachinettiyil/status/1640931945038376960?s=20

Útočníčkou bola 28-ročná žena, ktorá samú seba identifikovala ako transrodovú osobu. Vieme, že mala vypracovaný detailný plán budovy, pred útokom písala správy, v ktorých svojim priateľom oznamovala, že zomrie a oni jej smrť pochopia až neskôr. Taktiež vypracovala manifest, ktorého obsah zatiaľ nie je známy.

Ďalšie známe detaily streľby nebudeme zverejňovať, keďže tie často slúžia ako inšpirácia ďalším potenciálnym páchateľom podobných činov. Zamerajme sa však na príčiny streľby a jej dôsledky.

LGBT organizácie nechcú zverejnenie manifestu

Prvým faktom, ktorý nemožno obísť, je, že šlo o masovú streľbu transrodovej osoby, ktorá ju vykonala na pôde cirkevnej školy. Polícia vo svojom vyhlásení uviedla, že jedným z možných vysvetlení útoku je, že strelkyňa ho spustila ako prejav svojej meniacej sa rodovej identity.

Dôvodom, prečo sa streľba odohrala práve na The Covenant School, môže byť údajná nenávisť, ktorú mala strelkyňa ku škole prechovávať. Strelkyňa pritom bola bývalou žiačkou tejto školy.

Policajný šéf John Drake pri pamätníku na streľbu pri vstupe na pozemok školy, kde sa odohrala masová streľba. Foto: profimedia

Viac informácií o motiváciách strelkyne by mohol priniesť manifest, ktorý mali policajti nájsť v dome, kde bývala, ako aj zoznam ďalších cieľov, ktorý mala mať pripravený. Avšak, zdá sa, že verejnosť sa s týmito informáciami tak skoro neoboznámi. Portál Newsweek totiž informuje, že po tom, ako sa rôzne LGBT organizácie vyjadrili, že polícia by manifest nemala zverejniť – údajne preto, aby neinšpiroval ďalších k podobnému skutku –, miestne úrady konštatovali, že pokiaľ nebude vyšetrovanie ukončené, manifest zverejnený nebude.

Republikánsky zákonodarca Tim Burchett z Tennessee však argumentuje, že manifest bude dôležitý pre osvetlenie motívov páchateľky. „Musíme vedieť, čo sa odohrávalo v hlave toho človeka, manifest by mal byť zverejnený,“ povedal Burchett pre Fox News.

Pre úplnosť dodajme, že viaceré médiá informovali aj o tom, že strelkyňa trpela emočnou poruchou a slabším autizmom. Bulvárny Daily Mail dokonca tvrdí, že jej rodičia ako veriaci kresťania údajne neprijali to, že ich dcéra cíti náklonnosť k rovnakému pohlaviu a že chce zmeniť svoje pohlavie.

Štvrtá masová streľba z transprostredia

Aj keď nateraz nevieme viac o motívoch, ktoré viedli k útoku, viacerí pozorovatelia upozorňujú na to, že s nárastom transhnutia výrazne pribúda aj násilie vychádzajúce z tohto prostredia. Poukazujú pritom na to, že streľba, ktorá sa odohrala v Nashville, je už štvrtou masovou streľbou za necelých päť rokov, ktorú vykonala osoba, ktorá sa hlási k transhnutiu.

Okrem tejto streľby to bol útok v LGBT bare v noci z 19. na 20. novembra 2022, ktorý sa odohral v meste Colorado Springs. Pri ňom zahynulo päť ľudí a ďalších dvadsaťpäť bolo zranených. Strelec o sebe prehlásil, že je nebinárnou osobou.

Ďalší útok sa odohral 7. mája 2019 v meste Denver taktiež v štáte Colorado. Dvaja útočníci, ktorí mali 18 a 16 rokov, spustili masovú streľbu v škole. Zabili jedného študenta a osem ďalších zranili. Jeden zo strelcov sa narodil ako žena, no počas streľby práve prechádzal zmenou pohlavia.

https://standard.sk/265974/pomohli-by-manzelstva-homosexualov-znizit-nasilie-voci-komunite-lgbt-statistiky-to-nepotvrdzuju/

Posledný útok sa odohral 20. septembra 2018 neďaleko mesta Aberdeen v štáte Maryland. Spáchala ho 26-ročná žena, ktorá v distribučnom centre zabila štyroch ľudí. Žena, ktorá útok vykonala, sa identifikovala ako transgender osoba a prechádzala procesom zmeny pohlavia.

Pre správnosť uveďme, že strelec z mesta Colorado Springs sa mal začať identifikovať ako nebinárny až po útoku.

Koľko je to percent zo všetkých prípadov masovej streľby, nie je ľahké povedať, keďže rôzne organizácie venujúce sa masovým streľbám v USA používajú rôznu metodiku, a preto niektoré z nich hovoria o približne troch stovkách prípadov a iné zas až o takmer troch tisíckach.

Portál Newsweek cituje Anthonyho Zenkusa z Columbia University a uvádza, že za posledných päť rokov sa v USA odohralo 306 podobných útokov, z čoho podľa neho vyplýva, že ľudia, ktorí sa hlásia k transprostrediu spáchali len 1,3 percenta zo všetkých útokov a zvyšných takmer 99 percent vykonali tí, ktorí sa hlásia k svojmu biologickému pohlaviu.

Avšak kritici k tomu dodávajú, že tento údaj vyzerá úplne inak, ak si uvedomíme, že osoby, ktoré sa identifikujú ako transgender a majú viac ako 13 rokov, tvoria len 0,6 percenta obyvateľov USA.

Hormóny opačného pohlavia

Po útoku z Nashvillu sa čoraz častejšie objavujú aj otázky týkajúce sa užívania hormónov opačného pohlavia a ich možného vplyvu na celú udalosť. Viacerí komentátori totiž uvádzajú, že ženy sú masovými strelcami len veľmi zriedkavo.

The New York TimesForbes uvádzajú, že od roku 1966 boli zo 172 prípadov, ktoré si vyžiadali viac ako štyri obete, ženy strelcami len štyrikrát. Ženy podľa nich poväčšine používajú jednoduchú pištoľ a to najmä v prípadoch domáceho násilia. Portál USA Today zas tvrdí, že muži sú strelcami v 98 percentách prípadov.

https://standard.sk/226769/nemecka-lekarka-christl-r-vonholdtova-je-dokazane-ze-zmena-pohlavia-nepomaha-ale-skodi/

Všetky portály sa však zhodujú na tom, že ženy ešte zriedkavejšie útočia na školách. Prípad, keby žena použila útočnú pušku priamo v škole, sa v histórii USA doposiaľ neudial. Posledný podobný prípad sa mal odohrať ešte v roku 1979, keď žena z okna svojho domu, ktorý stál oproti škole, zabila dvoch mužov a zranila deväť detí.

Preto sa mnohí pýtajú, akú úlohu mali v tomto prípade hormóny opačného pohlavia, ktoré strelkyňa pravdepodobne užívala. Obzvlášť, ak je to už tretí prípad za päť rokov, v ktorom vystupuje ako strelec žena, ktorá prechádza tranzíciou. Na možné spojenie medzi strelkyňou a hormónmi poukázala aj organizácia Genspect, ktorá bojuje proti tranzíciám a ktorá tvrdí, že „keď je ženám podávaný testosterón, ich sklon k násiliu sa rýchlo zvyšuje“.

https://standard.sk/332237/fotograf-a-ucitel-matus-zajac-najvacsie-psychicke-problemy-studentom-sposobuje-uzivanie-hormonov/

Problém transhnutia s násilím

Útok v Nashville však ukázal aj problém transhnutia s násilím. Sociálne siete a médiá po útoku zaplavili obrázky ľudí z transprostredia s násilným podtónom. Ich spoločným znakom je volanie po akejsi odplate. Ich iniciátori šíria myšlienky, že proti transkomunite je páchaná „genocída“, a preto majú jej členovia právo brániť sa.

https://twitter.com/DC_Draino/status/1640690625791111170?s=20
https://twitter.com/JackPosobiec/status/1640486124962430987
https://twitter.com/DVATW/status/1637101635305455618?s=20

Aj preto mnohí pozorovatelia túto rétoriku spájajú s prípadom, ktorý sa odohral v Nashville. Štát Tennessee, do ktorého toto mesto patrí, totiž začiatkom marca schválil legislatívu, ktorá zakazuje Drag show pre deti, zmeny pohlavia detí a taktiež zákaz biologickým mužom súťažiť v ženských športoch. Reakciou transprostredia bolo, že štát sa tým snaží o genocídu transľudí. Erin Reed, biologický muž, ktorý sa prehlasuje za ženu a je prominentným transaktivistom, podľa Daily Mail opísal legislatívu ako súčasť „prebiehajúcej anti-transgenocídy v USA“. Podľa portálu mnoho členov transkomunity preto prisahalo, že sa budú brániť.

Typickým príkladom agresívnej rétoriky zo strany transprostredia je aj takzvaný „Deň pomsty“. To je podujatie, ktoré sa má odohrať na prelome marca a apríla a ktoré organizuje Antifa a transaktivisti. Jeho vyvrcholením má byť stretnutie vo Washingtone pred budovou Najvyššieho súdu.

Okrem samotnej agresívnej rétoriky voči názorovým oponentom je na celej akcii zarážajúce, že jeho sprievodné podujatia majú za cieľ vyzbierať peniaze na výcvik v používaní strelných zbraní. Pritom po streľbe v Nashville miestny policajný predstaviteľ povedal médiám, že strelkyňa mala doma sedem zbraní zakúpených v piatich rôznych obchodoch a zdá sa, že mala za sebou aj nejaký druh výcviku so strelnými zbraňami.

Pravdepodobným výsledkom násilnej rétoriky vychádzajúcej z transhnutia je aj viacero násilných incidentov, ktoré sa odohrali v posledných dňoch. Niektoré z nich popisuje stránka Human Events.

Najvážnejší z nich sa udial na Novom Zélande, kde sa mala uskutočniť konferencia feministiek o násilí na ženách, v rámci ktorej sa mali spomínať aj „obavy zo straty pohlavne segregovaných priestorov pre biologických mužov, ktorí tvrdia, že sú ženy“. Hlavnou rečníčkou na podujatí bola britská feministka Kellie-Jay Keen.

Po tom, čo sa podujatie začalo, transaktivisti zaútočili nielen na hlavnú rečníčku, ale aj na ďalšie účastníčky. Keenovú postriekali kečupom a fyzicky napádali, rovnako ako aj ďalšie účastníčky. Podujatie sa preto muselo predčasne skončiť a Keenovú musela polícia eskortovať na letisko. Tá následne ušla z krajiny. Pritom táto feministka prišla na Nový Zéland z austrálskeho Melbourne, kde ju musela polícia takisto ochraňovať pred transaktivistami.

https://standard.sk/337497/odovzdajte-fotky-tlacili-na-novinara-organizatori-a-ucastnici-kvir-festivalu-na-univerzite-komenskeho/


Ďalšie články