Expert o Matovičovom grafe: Hranice so Slovenskom zavrú aj tí, ktorí ich s nami nemajú

Igor Matovič. Foto: Martin Bauman/TASR Igor Matovič. Foto: Martin Bauman/TASR

Premiér Igor Matovič v úmysle opäť obhájiť svoju ideu niekoľkonásobného plošného testovania vyrukoval s grafom, podľa ktorého má zrážať pandemické krivky. Opačný pohľad pritom označil za blud. Expert z iniciatívy Dáta bez pátosu Ivan Bošňák reaguje na príspevok grafmi ukazujúcimi opačný príbeh a myslí si, že so Slovenskom čoskoro uzavrú hranice aj tí, ktorí ich s nami nemajú.

Pravdou proti lžiam. Tak sa podľa vlastných slov rozhodol bojovať slovenský predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO). Na sociálnej sieti Facebook preto zverejnil graf, prostredníctvom ktorého obhajuje správnosť plošných antigénových testovaní na Slovensku. Opačné názory pritom označuje za bludy.

„Keď vám bude opäť po milióntykrát niekto tvrdiť zlomyseľné bludy, že plošné testovanie na konci októbra nemalo žiadny zmysel, ukážte mu tento graf,“ píše premiér a argumentuje, že prudký nárast pacientov s koronavírusom zastavilo v októbri minulého roku práve plošné testovanie.

Matovič pripomína, že v decembri sa celoplošné testovanie už neuskutočnilo „z dôvodu sabotáže,“ čoho následky vraj vidíme dnes: „A tak dnes môžeme počítať obete na tisíce – presne tak, ako som v decembri varoval a pritom kolegu idiotom nazval [reč je o ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi, pozn. red.]“.

Premiér argumentuje, že keby sa testovanie v decembri predsa len uskutočnilo, hasili by sme menší oheň. K tomu však nedošlo a teraz podľa jeho mienky stojíme pred ďaleko horšou situáciou, zatiaľ čo to na skorý pokles nakazených i obetí nevyzerá.

„Ak by ste si dávali otázku, ako je možné, že v iných krajinách rovnako silný lockdown zabral omnoho skôr… odpoveď je jednoduchá – koaličné strany, opozícia a prezident tam držia spolu… lebo dobre vedia, že v čase pandémie populizmus a hra na percentá popularity zabíja,“ konštatuje líder Obyčajných ľudí.

PRAVDOU NA LŽI

Keď vám bude opäť po milióntykrát niekto tvrdiť zlomyselné bludy, že plošné testovanie na konci októbra…

Uverejnil používateľ Igor Matovic Nedeľa 14. februára 2021

Počúvajte Nemcov

Príspevok Matoviča komentoval aj matematik Ivan Bošňák z iniciatívy Dáta bez pátosu, ktorý premiérovi ukazuje dva ďalšie grafy. Jeden pochádza z dielne ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽaNO) a znázorňuje, že počet nových prípadov nákazy začal klesať počas zavedenia tvrdých opatrení, teda pred plošným testovaním a situácia sa stabilizovala približne týždeň až 10 dní potom.

Druhý graf sleduje už spomínané opatrenia s časovým odstupom a ukazuje, že v tom čase priemerný počet hospitalizácií ostal viac menej konštantný. Inak povedané, počas plošného testovania nedošlo k poklesu hospitalizácií.

Navrhuje preto, aby predseda vlády počúval rady úspešných, napríklad tie z Inštitútu Robera Kocha v Nemecku. „Nezavoláte Frau A. Merkel, predsa len? S tými 3 000 úmrtiami vo februári už nepohnete, ale tým 3 000 v marci by sa dalo predísť (50 %). Takto zavrú do 2 týždňov hranice so Slovenskom aj tí, ktorí ich s nami nemajú. Verte mi,“ hovorí Bošňák.

Výnimočné Slovensko

Iní komentujúci zasa poukazujú na to, že podľa Matovičovho grafu to vyzerá, že nárast hospitalizovaných ľudí s ochorením COVID-19 v nemocniciach prišiel práve po plošnom testovaní. „A neviem, či sme za jedno, ale odborníci tvrdia, že počet ľudí v nemocniciach sa prejavuje tak po dvoch týždňoch od nakazenia. Tak to tiež veľmi nepodporuje vaše tvrdenie,“ tvrdí jeden z užívateľov.

Ďalší z komentárov poukazuje na to, že v máloktorých krajinách sa koalícia a opozícia v rámci koronakrízy „nehašteria“. Rozdiel je podľa neho v tom, že Slovensko ako jediné celoplošne testovalo celú krajinu – a to je hlavná odlišnosť oproti zahraničiu.


Ďalšie články