Je to lekársky škandál storočia. Rowlingová reaguje na zmenu pohlavia u detí

ffff J.K. Rowlingová. Foto: Facebook/J.K. Rowlingová

Lekárske postupy umožňujúce zmenu pohlavia v neplnoletom veku spôsobujú podľa britskej autorky nemenné škody, ktoré ovplyvnia život človeka. Väčšina štúdií totiž, ako tvrdí J. K. Rowlingová, dokazuje, že prevažná časť detí údajne trpiacich rodovou dysfóriou z nej vyrastie. Informujú o tom Expres a Time.

Autorka Harryho Pottera je vo verejnom priestore známa aj svojimi vyjadreniami o transkomunite. Už neraz preto čelila kritike a nestalo sa inak ani po odvysielaní ďalšej časti podcastu The Witch Trials of J. K. Rowling [zameriava sa na diskusie o niektorých sporných otázkach dnešnej doby prostredníctvom života a kariéry úspešnej autorky románov, pozn. red.].

Rowlingová v podcaste označuje zmenu pohlavia, ktorú spoločnosť umožňuje už neplnoletým osobám, za medicínsky škandál storočia. Vyjadruje názor, že každý, kto pomáha deťom pri procese prechodu na iné pohlavie, by mal brať do úvahy vedecké poznatky.

Ak tie dokazujú, že sa psychický stav genderovej dysfórie, teda neidentifikácie sa s pohlavím, s ktorým sa narodíte, počas života zmení, kladie Rowlingová otázku, prečo potom okamžite smerujeme deti na cestu transformácie rodovej identity.

Britská autorka je presvedčená, že žiadna skutočná škoda by sa neudiala, ak by čas dokázal, že sú jej názory nesprávne. Nezvrátiteľné škody však podľa nej spôsobujú lekárske postupy, ktoré menia životy mladých ľudí.

Príbeh Daniela pre denník Štandard je jedným tých, ktoré hovoria o tom, ako už veľakrát ,,oplakal“ svoje rozhodnutie nechať si odstrániť genitálie a zmeniť pohlavie.

https://standard.sk/339920/daniel-z-prahy-v-osemnastich-rokoch-mi-preoperovali-pohlavie-vsetko-sa-tym-len-zhorsilo/

,,Ľudia pôjdu tam, kde budú objatí a môžu robiť žarty, ktoré sú akceptované, aj keď je to plné jedovatých nápadov,“ povedala v podcaste Rowlingová.

V jeho závere vyslovila obavy týkajúce sa napríklad neutrálnych toaliet. Odkázala na správu v Sunday Times, ktorá konštatovala, že 88 percent sexuálnych útokov sa odohráva práve v spoločných priestoroch.

Autorku svetoznámej série fantasy románov označujú niektorí progresivisti za transfóbnu, inak povedané ako netolerantnú až diskriminujúcu voči transsexuálom. Kritici tvrdia, že týmto spôsobom len podporuje prejavy nenávisti voči transrodovým osobám.

V roku 2020 napríklad Rowlingová tvítovala, že ,,súhlas pre mužov, aby sa identifikovali ako ženy a vstupovali do ženských WC a šatní, je zničujúci pre ochranu žien.“ Tento príspevok vyvolal silnú kritiku a odsúdenie zo strany trans- a LGBTQ+ organizácií a aktivistov.

https://standard.sk/139810/rowlingova-po-vyhrazkach-odkazuje-trans-aktivistom-dokazte-ze-nie-ste-hrozbou-pre-zeny/

Po opakovaných vyjadreniach o trans komunite sa Rowlingová stala terčom kritiky aj zo strany britskej strednej školy v Chelmsforde. Tá zmenila pomenovanie jednej zo svojich budov, ktorú pôvodne nazvali podľa autorky, pretože jej názory boli v rozpore s postojmi vzdelávacej inštitúcie.


Ďalšie články