Svetlý týždeň má svoje benefity. Patrí medzi ne aj pohreb

„Keď už pohreb, tak počas Svetlého týždňa.“ Medzi túžbami niektorých veriacich má svoje miesto aj takáto zvláštna žiadosť. Vytrhnutá z kontextu vyznieva morbídne, ale v kontexte Kristovho vzkriesenia dáva veriacemu človeku nádej v najťažšej chvíli.

Nedeľa Vzkriesenia. Foto: Timotej Križka Nedeľa Vzkriesenia. Foto: Timotej Križka

Svetlý týždeň, ktorý je východným pendantom latinskej Veľkonočnej oktávy, sa totiž začína nedeľou Kristovho Vzkriesenia. Len vo svetle Svetlého týždňa je pochopiteľné, prečo si niekto želá prejsť bránou zo života do Života práve počas tohto týždňa po Veľkej noci, alebo krátko pred ním.

Pohreb počas Svetlého týždňa totiž ako bežný pohreb vôbec nevyzerá. Všetko je v ňom iné. Počas svojho pôsobenia by som takéto rozlúčky mohol zrátať na prstoch oboch rúk, ale predsa zostávajú vryté v pamäti hlbšie než ostatné.

Kňaz je oblečený v kompletnom svetlom rúchu a po smútočných spevoch či iných prejavoch niet ani stopy. Priznám sa, že občas sa snažím vžiť do pozície pozostalých a prítomných, ktorým kresťanstvo zvnútra veľa nehovorí.

Pýtam sa sám seba, ako to asi vnímajú, keď pri rakve ich drahého zosnulého neznámy kňaz radostne zaspieva: „Toto je deň, ktorý učinil Pán. Plesajme a radujme sa z neho!“ Kontrast medzi kresťanskou vierou a inými „izmami“ asi nie je nikdy jasnejší ako počas pohrebu vo Svetlom týždni.

Svetlo Kristovho vzkriesenia

Benefity Svetlého týždňa sa, samozrejme, neprejavia až na konci našej pozemskej púte, ale dotýkajú sa v plnej miere aj cirkvi stále putujúcej týmto svetom. Názorne sa to prejaví už počas putovania veriacich okolo chrámu v nedeľné ráno Vzkriesenia, keď so zažatými sviecami v rukách krátko pred východom slnka obchádzajú svoje chrámy ponorené do tmy.

Chrám je vtedy symbolom Kristovho hrobu, ktorý sa po zaspievaní tropára Paschy otvára a rozsvecuje: „Kristus slávne vstal z mŕtvych, smrťou smrť premohol a tým, čo sú v hroboch, život daroval.“ Posolstvo je viac než symbolické: Veriaci vstupujú do Kristovho hrobu, ktorý je prázdny a plný svetla.

Začína sa Svetlý týždeň. Jeho vrcholným bohoslužobným textom je takzvaný Veľkonočný kánon, ktorého autorom je sv. Ján z Damasku, posledný cirkevný otec kresťanského Východu z prelomu 7. a 8. storočia po Kristovi. Téma svetla v ňom rezonuje neustále: „Naozaj najsvätejšia a najslávnejšia je táto noc našej spásy, noc večne požehnaná a ospevovaná, zažíhajúca svetlo dňa večného svetla – skutočná zvestovateľka vzkriesenia – v nej večné Svetlo z hrobu všetkým zažiarilo.“

Otvorené dvere do neba

Klopanie na bránu neba počas predošlého Veľkého či Svätého týždňa prinieslo svoje ovocie. Symbolicky to naznačujú cárske a diakonské dvere chrámového ikonostasu, ktoré zostávajú otvorené celý Svetlý týždeň. Veriaci tak dostáva ďalšie silné posolstvo: Kristovo vzkriesenie otvorilo nebo.

Celý Svetlý týždeň je ako jedna nedeľa Paschy, čo sa odráža v štruktúre všetkých jeho bohoslužieb. Kňaz si zakaždým oblieka kompletné bohoslužobné rúcho na všetky bohoslužby (utiereň, večiereň, sviatosti i sväteniny), čo počas roka robieva takmer výlučne iba v prípade slávenia svätej liturgie. Všetky požehnania udeľuje krížom, kým počas roka ho zväčša nepoužíva. Namiesto starozákonných žalmov a zvyčajných modlitieb sa spievajú radostné paschálne spevy.

Benefitom Svetlého týždňa je aj liturgické státie

K menej známym benefitom Svetlého týždňa patrí aj postoj státia. Počas bohoslužieb Paschy sa má celý čas stáť, lebo tým dávame najavo našu radosť z Kristovho Vzkriesenia. Radosť je taká intenzívna, že nás vzpružila, zdvihla zo stoličiek.

Názorne sa môže použiť aj prirovnanie zo sveta športu: Keď počas zápasu padne gól, fanúšikovia skórujúceho čí víťazného tímu jednoducho nedokážu zostať sedieť. V každom prípade by sa v tomto období nemalo kľačať. Tento kajúci postoj je súčasťou bohoslužieb Veľkého pôstu, teraz však dominuje radosť.

Prakticky sa tomu venoval Prvý ekumenický snem v Nikei (r. 325), ktorý sa okrem jednotného termínu slávenia Veľkej noci venoval aj otázke patričných liturgických postojov. Podľa predpisov jeho 20. kánona sa nesmie kľačať od Paschy do Zostúpenia Svätého Ducha a tiež počas všetkých nedieľ liturgického roka, lebo je to obdobie oslavy Vzkriesenia (každá nedeľa je ako Pascha). Veriacim sa spolu s významom tohto gesta neustále pripomína aj fakt, že rozhodnutie tohto koncilu dodnes nebolo zrušené žiadnym neskorším ekumenickým koncilom.

Svetlý týždeň, ako aj celé paschálne obdobie, je spojené s druhým najčastejším pozdravom. Od nedele Paschy sa počas nasledujúcich 40 dní prakticky do sviatku Nanebovstúpenia Pána veriaci byzantského obradu pozdravujú: Christós voskrése! – Voístinu voskrése!; po slovensky: Kristus vstal z mŕtvych! – Skutočne vstal z mŕtvych!; po grécky: Christós anésti! – Alithós anésti! Vďaka tomu je nám neustále pripomínaný hlavný benefit Paschy, ktorý sa netýka až nášho pohrebu, ale už terajšieho života.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok