Hersh otvára ďalšie tabu: Korupciu v Kyjeve, nákupy ruských palív Ukrajincami a rozpory medzi Bielym domom a CIA

Seymour Hersh zverejnil nový text, v ktorom tvrdí, že CIA vie o rozsiahlej korupcii na Ukrajine a sprenevere americkej pomoci. Ukrajinci údajne nakupovali palivo z Ruska za americké peniaze. Jeho text osobitým spôsobom dopĺňa témy, o ktorých sa diskutuje po úniku správ z prostredia amerických tajných služieb.

332159956_886800745865985_6238911133108011648_n (1) Foto: President Joe Biden/FB

Hersh opäť otvára nepríjemnú tému a opäť je opretá o jeden zdroj. Ak by to bol rozhovor, nedalo by sa namietať, meno informátora však pozná len Seymour Hersh. Informácie sú to však rovnako provokujúce ako dôležité. Hersh napríklad píše, že ukrajinská vláda využívala peniaze amerických daňových poplatníkov na nákup nafty a pohonných látok pre svoju armádu, pričom nakupované palivá boli z Ruska. Teda rovnakého štátu, ktorý Zelenskyj žiada tvrdo sankcionovať, aby nikto na Západe z Ruska nekupoval ani ropu, ani plyn, pretože to financuje vojnu.

Hersh píše: „Zelenskyj nakupoval palivo od Ruska, teda z krajiny, s ktorou je spolu s Washingtonom vo vojnovom stave, a ukrajinský prezident a mnohí z jeho okolia si z amerických dolárov určených na platby za naftu odčerpávali nevyčísliteľné milióny.“

Na inom mieste dodáva: „Zelenskyj kupoval od Rusov naftu so zľavou,“ cituje novinár dobre informovaného člena americkej CIA. „A kto platí za plyn a ropu? My. Putin a jeho oligarchovia na tom zarábajú milióny,“ doplnil Hershov zdroj.

Hersh to tvrdí  v správe z 12. apríla, ktorá sa rýchlo stala virálnou. Text sa venuje korupcii v najvyšších kruhoch ukrajinskej elity. Jeden z odhadov analytikov Ústrednej spravodajskej služby (CIA) podľa neho vyčíslil spreneverené prostriedky v minulom roku minimálne na 400 miliónov dolárov. Ďalší expert prirovnal úroveň korupcie v Kyjeve k tej počas vojny v Afganistane, „hoci z Ukrajiny nebudú vychádzať žiadne profesionálne audítorské správy,“ píše Hersh.

Čo vedia o korupcii v Kyjeve Američania?

Novinár na základe rozhovoru s americkým expertom na medzinárodný obchod uviedol, že mnohé ministerstvá v Kyjeve doslova súťažili o založenie krycích spoločností pre vývozné kontrakty na zbrane a muníciu so súkromnými obchodníkmi so zbraňami po celom svete, z ktorých všetci poskytujú úplatky. Niektoré z týchto spoločností sú podľa Hersha v Poľsku a Českej republike, ďalšie vraj existujú v Perzskom zálive a Izraeli.

„Nebol by som prekvapený, keby som sa dozvedel, že existujú aj ďalšie na miestach, ako sú Kajmanské ostrovy a Panama, a je v nich zapojených veľa Američanov,“ vyjadril sa pre Hersha expert na medzinárodný obchod.

So Zelenským o korupcii údajne diskutoval v januári aj samotný šéf CIA William Burns. Podľa zdroja z prostredia CIA sa stretnutie podobalo na mafiánsky film z 50. rokov. Burns vraj povedal ukrajinskému prezidentovi, že vyšší generáli a vládni úradníci v Kyjeve boli nahnevaní na to, čo považovali za Zelenského chamtivosť, pretože „bral väčší podiel z odčerpaných peňazí, ako dostávali generáli,“ odkazuje sa novinár na funkcionára CIA.

Šéf CIA údajne navyše Zelenskému predložil zoznam tridsiatich piatich generálov a vysokých úradníkov, o ktorých korupcii vedela CIA a ďalší predstavitelia americkej vlády. Zelenskyj na americký nátlak reagoval o desať dní neskôr tým, že verejne prepustil desať najostentatívnejších úradníkov zo zoznamu a neurobil takmer nič iné, píše Hersh. „Tí desiati, ktorých sa zbavil, sa nehanebne chválili peniazmi, ktoré mali – vozili sa po Kyjeve vo svojich nových mercedesoch,“ povedal novinárovi interný zdroj zo CIA.

Seymour Hersh. Foto: Profimedia.sk

Medzi Bielym domom a CIA sú rozpory

Chabá reakcia Zelenského po vznesených obvineniach a nedostatočný záujem Bieleho domu zvýšili nedôveru medzi ním a niektorými zložkami CIA, píše Hersh na základe vyjadrenia predstaviteľa spravodajských služieb.

Ďalším rozdeľujúcim problémom je vraj minister zahraničných vecí Antony Blinken a poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, píše Hersh odvolávajúc sa na svoj zdroj. Prezident a jeho dvaja hlavní poradcovia pre zahraničnú politiku „žijú v iných svetoch“ ako skúsení diplomati a vojenskí a spravodajskí dôstojníci pridelení do Bieleho domu. „Nemajú skúsenosti, úsudok a morálnu integritu. Len klamú, vymýšľajú si príbehy,“ doplnil insider zo CIA.

Významný americký diplomat na dôchodku vykreslil novinárovi Blinkena len ako „vyskakujúceho kongresového zamestnanca“ a Sullivana ako „manažéra politickej kampane“, ktorí sa zrazu ocitli v popredí sveta vysokopostavenej diplomacie „bez empatie voči opozícii“. Podľa diplomata sú slušnými politikmi, „ale teraz máme politický a energetický svet hore nohami“.

„Medzi vedením Bieleho domu a komunitou CIA došlo k úplnému rozpadu,“ povedal Hershovi predstaviteľ spravodajskej služby. Rozkol sa podľa Hersha datuje od jesene, keď údajne Biden nariadil tajné zničenie plynovodov Nord Stream v Baltskom mori. „O zničení plynovodov Nord Stream sa nikdy nediskutovalo a komunita o tom ani vopred nevedela,“ povedal novinárovi úradník.

„Burns nie je problém,“ uviedol interný zdroj zo CIA. „Problémom je Biden a jeho hlavní poručíci – Blinken a Sullivan a ich dvorní ctitelia – ktorí považujú tých, ktorí kritizujú Zelenského, za proputinovských. (…) A je tu Biden, ktorý hovorí Amerike, že budeme bojovať tak dlho, ako to bude potrebné,“ cituje ho Hersh.

Americkí vojaci na ukrajinských hraniciach

Známy novinár tiež v správe skloňuje nie veľmi známu prítomnosť dvoch amerických brigád s tisíckami najlepších bojových jednotiek americkej armády v blízkosti hraníc s Ukrajinou. Brigáda 82. výsadkovej divízie intenzívne cvičila a cvičí zo svojej základne na území Poľska v okruhu niekoľkých kilometrov od ukrajinských hraníc, pričom ju koncom minulého roka posilnila aj brigáda zo 101. výsadkovej divízie, ktorá bola nasadená v Rumunsku. Počet príslušníkov týchto dvoch brigád, ktorých nasadenie schválil Biden, by spolu s administratívnymi a podpornými jednotkami mohol byť viac ako 20-tisíc.

Predstavitelia CIA navyše Hershovi povedali: „Neexistuje dôkaz, že by niektorý z vysokých predstaviteľov Bieleho domu skutočne vedel, čo sa deje v 82. a 101. brigáde. Sú tam ako súčasť cvičenia NATO alebo majú slúžiť spolu s bojovými jednotkami NATO, ak sa Západ rozhodne zasiahnuť proti ruským jednotkám vnútri Ukrajiny? Sú tam na výcvik alebo ako spúšťací mechanizmus?“ pýtajú sa funkcionári s konštatovaním, že „pravidlá nasadenia hovoria, že nemôžu útočiť na Rusov, pokiaľ nebudú napadnutí naši chlapci“.

„Ale celé dianie tu vedú juniori,“ dodal úradník. „Neexistuje žiadna koordinácia NSC (Národná bezpečnostná rada Spojených štátov) a americká armáda sa pripravuje na vojnu. Nevedno, či Biely dom vie, čo sa deje. Obrátil sa prezident na americký ľud s informatívnym vysielaním o tom, čo sa deje? Jediné informácie, ktoré dnes dostáva tlač a verejnosť, sú od hovorcov Bieleho domu,“ konštatoval Hershov interný zdroj.

„Toto nie je len zlé vedenie. Žiadne neexistuje. Nulové,“ dodal funkcionár.

Foto: President Joe Biden/FB

Najjasnejšie správy prichádzajú podľa investigatívneho novinára z vedenia Pentagónu. Armádny generál Mark A. Milley je však príliš veľký optimista, konštatuje Hersh na margo jeho marcových vyjadrení. „Dozvedel som sa, že pred dvoma mesiacmi náčelníci štábov nariadili členom štábu – vojenský výraz znie poverili – vypracovať návrh zmluvy o ukončení vojny, ktorú by predložili Rusom po ich porážke na ukrajinskom bojisku,“ píše v správe Hersh.

Novinár správu uzavrel poukázaním na otázniky, ktoré vyplývajú z uniknutých dokumentov, ale aj jeho zistení: „Ak v najbližších mesiacoch dôjde k najhoršiemu pre nedostatočne vyzbrojenú ukrajinskú armádu, spoja sa dve americké brigády s jednotkami NATO a postavia sa ruskej armáde vnútri Ukrajiny? Je to plán alebo nádej amerického prezidenta? Je to rozhovor pri ohni, ktorý chce viesť? Ak sa Biden rozhodne podeliť o svoje myšlienky s americkým ľudom, možno by mal vysvetliť, čo robia dve armádne brigády, plne obsadené a zásobované, tak blízko vojnovej zóny.“

Kritika Seymoura Hersha

Investigatívny novinár Seymour Hersh sa dostal po dlhšom čase do povedomia širokej verejnosti najmä svojimi nedávnym tvrdeniam o tom, kto stál za poškodením plynovodu Nord Stream, ktorý je nemecko-ruským projektom a počas minulých rokov zásoboval Európu obrovskými množstvami plynu. Podľa Hersha, ktorý sa odvoláva na anonymný informovaný zdroj, stáli za výbuchmi Spojené štáty, ktoré údajne tajnú operáciu vykonali v spolupráci s nórskymi orgánmi a potápačmi. O podrobnostiach údajnej americkej operácie informoval denník Štandard v osobitnom článku.

Proti Hershovi sa však ozvali aj viacerí kritici. Viacerí upozornili, že jeho tvrdenie stojí na jednom anonymnom zdroji, Štandard uverejnil takúto kritiku od českého novinára Ondřeja Šmigola. Problémom je tiež množstvo detailov, ktoré do seba po starostlivom preskúmaní nezapadajú, prípadne vyzerajú skôr ako hypotéza.

https://standard.sk/320283/nord-stream-nemohol-byt-zniceny-tak-ako-tvrdi-hersh/

Na druhej strane však treba pripomenúť, že ide o známeho investigatívneho novinára, ktorý má na konte odhalenie mnohých veľkých káuz, ako napríklad Watergate. Veterán americkej žurnalistiky bol navyše odporcom americkej vojny vo Vietname aj vojny v Iraku. Ako prvý opísal masaker Vietnamcov v My Lai, za čo získal Pulitzerovu cenu a dlhé roky pracoval pre denník New York Times. Jeho meno vyvoláva rešpekt, aj keď dnes pôsobí už len ako samostatný autor publikujúci na platforme substack.com.

Do nemilosti časti mienkotvorných médií sa dostal, keď spochybnil oficiálnu verziu vlády Baracka Obamu o zabití teroristu Usámu Bin Ládina, ako aj pre jeho spochybnenie použitia chemických zbraní vládou sýrskeho prezidenta Baššára Asada. Okrem Pulitzerovej ceny Hersh získal viacero ďalších významných novinárskych ocenení vrátane ceny Georgea Orwella a piatich cien Georgea Polka.