Spochybnil princíp národnej suverenity a kritizoval Rusko. Prečo Pellegriniho expert na zahraničnú politiku končí

Tajomník pre zahraničnú politiku Hlasu Peter Kmec končí vo funkcii. Deje sa tak po zviditeľnení jeho tvrdení, v ktorých spochybňuje princíp národnej suverenity v čase globalizácie a kritizuje Rusko. O personálnu obmenu sa de facto postaral opozičný Smer.

kmec Peter Kmec. Foto: Facebook

Tajomník pre zahraničnú politiku mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Kmec požiadal o uvoľnenie z tejto funkcie. Naďalej však ostáva v poslaneckom klube.

Dôvodom sú minulotýždňové vyjadrenia, ktoré odzneli v akademickej diskusii na pôde Wetzler Institute a ktoré neboli v súlade s oficiálnou líniou strany expremiéra Petra Pellegriniho. Na debate sa zúčastnili aj člen Zahraničného výboru NR SR Tomáš Valášek (PS) a predseda Brannobezpečnostného výboru NR SR Juraj Krúpa (SaS).

Poslanec v debate napríklad spochybnil, že by v súčasnej dobe bol naďalej platný princíp národnej suverenity. „Suverénna politika už v čase globalizácie neexistuje. Žiadna krajina nie je suverénna. Súhlasím plne s Jurajom Krúpom, že pre Rusko je Slovensko dôležité iba vtedy, ak hráme úlohu nejakého užitočného idiota na rozbíjanie jednoty Európskej únie a NATO,“ povedal Kmec.

K sympatiám časti slovenskej verejnosti voči Rusku povedal aj nasledovné: „Ja si myslím, že je to aj generačný problém, že ono to bude postupne odchádzať, ten optimistický pohľad na Rusko, a budeme musieť budovať asi nejaké bariéry,“ povedal Kmec, ktorý v minulosti pôsobil aj ako veľvyslanec v USA.

Kmecove slová na sociálnej sieti v utorok v rámci pomerne jasnej predvolebnej kampane zviditeľnila strana Smer, konkrétne členka mládežníckej organizácie Mladí sociálni demokrati Zuzana Plevíková. Bez tohto kroku by sa zrejme do pozornosti nedostali.

Plevíková vo videu podsunula, že Kmec sa prihlásil ku koalícii Hlasu, SaS a Progresívneho Slovenska. To však Kmec v skutočnosti nespravil. Vyhlásil len, že „spoločnosť sa zjednotila, čo sa týka nášho ukotvenia v západných štruktúrach… Všetky tieto snahy o hľadanie alternatív sú samovraždou pre Slovensko“.

Vedenie Hlasu sa ku Kmecovým slovám postavilo odmietavo a boli pre neho až príliš. „Zahraničná politika Hlasu je jasná a nemenná – na prvom mieste musia byť slovenské národné záujmy a suverénna proslovenská politika. A rovnako je nám jasné, že o budúcej vláde rozhodnú výlučne ľudia vo voľbách,“ napísal šéf strany.


Marxistická interpretácia požiadavky na rovnakú odmenu za rovnakú prácu poškodzuje ekonomiku. Otvára priestor, aby štát neprimerane vstupoval do súkromných vzťahov. Napríklad britský pracovný tribunál núti spoločnosť Next odmeňovať predavačky rovnako ako skladníkov.
Prejsť na článok
Ako sa konsolidačný balík dotkne slovenskej ekonomiky. Už teraz je jasné, že negatívne ovplyvní peňaženky všetkých občanov.
Prejsť na článok
Košicami sa v roku 2018 rozšírila správa, že na KVP postavia špičkové futbalové ihrisko s umelou trávou. Domáci boli nadšení, verili, že sa na ňom vyžijú neobmedzene. Komentáre na sociálnej sieti o tom, ako je…
Prejsť na článok