Dobré popoludnie, dievčatá. Britská učiteľka sa musela ospravedlniť za genderovo nekorektný pozdrav

pexels-pavel-danilyuk-8423410 Ilustračný obrázok. Foto: Pexels.com

Britská učiteľka na súkromnej dievčenskej škole bola donútená ospravedlniť sa jedenásťročným žiačkam za to, že ich nazvala dievčatami. S odvolaním sa na slová spomenutej pedagogičky o tom v pondelok informoval denník Telegraph.

Kauza odštartovala po tom, ako učiteľka filozofie a náboženstva, ktorej identitu médiá nezverejnili, na začiatku vyučovacej hodiny pozdravila študentky slovami „dobré popoludnie, dievčatá“.

Žiačky v škole, kde suma ročného školného v prepočte prevyšuje 20-tisíc eur, sa následne sťažovali a oponovali, že nie každý v triede sa identifikuje ako žena, pričom jedna žiačka učiteľku dokonca vyzvala, aby uznala zámená, ktorými sa identifikujú.

Študentky nasledujúci deň napísali všetky svoje mená a zámená na tabuľu, pričom jedno z detí použilo zámená pre tretiu osobu množného čísla oni/ich.

Počas obeda žiačky protestovali po tom, čo ich požiadavku vyučujúca odmietla uznať a povedala, že bude musieť zapojiť rodičov, ak sa preferované zámená žiaka líšia od jeho biologického pohlavia.

Učiteľka, ktorá pre britský Daily Mail hovorila pod podmienkou zachovania anonymity, povedala, že táto skúsenosť bola „ponižujúca a trápna“. „Pred koncom týždňa som bola v akomsi disciplinárnom konaní a riaditeľ ročníka mi povedal, že sa musím dievčatám ospravedlniť,“ doplnila.

Po tom, čo sa učiteľka svojim študentkám ospravedlnila, vedenie jej odmietlo predĺžiť pracovnú zmluvu pôvodne dohodnutú na jedno funkčné obdobie, čo americká stanica Fox News označila za „vyhadzov“.

Daily Mail a Telegraph so žiadosťou o vyjadrenie oslovili aj nezávislú organizáciu Girls‘ Day School Trust, pod ktorú súkromná škola spadá. Na otázky novinárov však nereagovala.


Ďalšie články