Koronavírus je čínska biologická zbraň, povedal kardinál Duka. Arcibiskupstvo slová mierni

kardinál Dominik Duka Kardinál Dominik Duka. Foto: Pavel Neubauer/TASR

Českým internetom sa šíri video, na ktorom pražský arcibiskup, kardinál Dominik Duka, v kázni hovorí o tom, že COVID-19 je biologická zbraň pochádzajúca z Číny. Vyjadrenia z bohoslužby, na ktoré upozornili české médiá, považuje pražské arcibiskupstvo za vytrhnuté z kontextu. Odborník ich označuje za škandalózne.

Kázeň zo začiatku febrára začal kardinál Duka slovami o tom, že z každého vyjadrenia sa dá vytrhnúť len slovo a „vytvoriť legendu – bielu, alebo čiernu – o tom, čo bolo povedané“. Česko pritom označil za jednu z najviac ateistických krajín na svete. Dodal však, že napriek tomu sú v krajine všetky chrámy otvorené po celý čas pandémie, a cirkev tak môže slúžiť veriacim.

Kardinál Duka na zázname februárovej kázne hovorí aj o tom, že to, čoho sa kresťania najviac boja a najviac to aj sledujú, je počet úmrtí. Upozorňuje pritom na fakt, že starší ľudia, ktorí sa v tejto dobe zrania alebo ochorejú, môžu zomrieť aj na menej závažné ochorenia. Postupne sa však dostáva k pasáži, kde rieši údajný pôvod koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

„Teraz, v tejto situácii, je najhorší čínsky vírus, únik biologickej zbrane. O tom sú presvedčení všetci vojenskí špecialisti po celom svete, ktorí sa to buď boja povedať, alebo to nesmú povedať. (…) Pre kresťanov je to ale rovnaká situácia ako predtým. Musíme prekročiť hranicu smrti. Rovnako ako po narodení, keď sme skončili v náručí matky, tak skončíme v náruči Božej,“ vyhlásil Duka v kázni.

Vytrhnuté z kontextu

Pražské arcibiskupstvo v reakcii na medializované slová Dominika Duku uviedlo, že kardinál tento názor považuje za obyčajnú hypotézu. „Pán kardinál sa s týmto názorom stretol ako v zahraničnej tlači, tak medzi vysokými predstaviteľmi bezpečnostných zložiek štátu,“ povedal pre server Lidovky.cz hovorca pražského arcibiskupstva Jiří Prinz.

Pražské arcibiskupstvo dodalo, že považuje slová kardinála Duku za vytrhnuté z kontextu. Podstata kázne bola podľa úradu v niečom úplne inom.

Video, na ktorom Duka hovorí o údajnom pôvode koronavírusu, pobúrilo českého imunológa Václava Hořejšího. Ten pre televíznu stanicu CNN Prima News uviedol, že sa za výroky kardinála ako kresťan hanbí a pripadajú mu škandalózne. Ľudia, ktorí tvrdia, že je koronavírus umelo vytvorený, hovoria podľa Hořejšího z čisto politického či ideologického dôvodu.


Ďalšie články