Novým ministrom kultúry má byť Július Barczi, ministrom zahraničia Miroslav Wlachovský 

Bez názvu Július Barczi. Foto: Instagram

Ministerku kultúry Natáliu Milanovú by mal podľa zdrojov Štandardu na poste nahradiť historik umenia a súdny znalec v odbore umeleckých diel Július Barczi. Rezort zahraničia by mal viesť Miroslav Wlachovský.

Július Barczi sa narodil v Rožňave do maďarskej rodiny. Navštevoval Prvé slovenské literárne gymnázium v Revúcej, kde maturoval z rétoriky. Vyštudoval históriu umenia na Trnavskej univerzite a ako 29-ročný nastúpil na pozíciu riaditeľa múzea Betliar.

Na starosti mal aj hrad Krásna Hôrka, odkiaľ po štyroch rokoch odišiel. Pre portál Pluska s odstupom času povedal, že príčinou bola byrokracia, ktorá spomaľovala proces obnovy hradu, ktorý pred jedenástimi rokmi zachvátil požiar.

Pracovne sa potom presunul do našej metropoly. Stal sa riaditeľom Aukčnej spoločnosti SOGA v Bratislave, ktorá sprostredkováva predaj výtvarných diel. SOGA mala kedysi výsadné postavenie v brandži, posledné roky jej význam však poklesol.

Profesionálne sa venuje umeniu 19. storočia, otázke modernizmu v strednej Európe, dejinám zberateľstva a zberateľským aktivitám uhorskej šľachty, jej reprezentácii a identite. Venuje sa zbierkam a sídlam rodu Andrássy, životu a dielu Alžbety Güntherovej Mayerovej. Spolupracuje aj s novým riaditeľom SND.

Július Barczi. Foto: Instagram

Novým ministrom zahraničných vecí by mal byť podľa Postoja Miroslav Wlachovský. Bývalý veľvyslanec v Dánsku a Británii pracoval v ostatnom období v poradnom tíme premiéra Hegera. Patrí ku generácii vysokých úradníkov, ktorí svoje kariéry začali vďaka a v období vlád Mikuláša Dzurindu.

https://standard.sk/352841/novym-ministrom-vnutra-by-mal-byt-ivan-simko-ministrom-obrany-martin-sklenar/

Prezidentka Zuzana Čaputová vymenuje úradnícku vládu ako takú v týždni od 15. mája.

Tím vlády odborníkov je už zostavený, jej predsedom bude viceguvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Ľudovít Ódor. Hlava štátu to oznámila počas nedeľného vyjadrenia pre médiá.

„O menách budem najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť,“ povedala prezidentka. Malo by sa tak stať v najbližších dňoch. Podľa Štandardu by vo vláde mala sedieť aj bývalá ombudsmanka Jana Dubovcová, súčasný štátny tajomník z ministerstva hospodárstva Peter Švec či Lívia Vašáková, ktorá by mala viesť Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Všetci menovaní majú blízke alebo identické politické názory ako prezidentka Čaputová.


Ďalšie články