Anglikánsku cirkev definitívne rozdelilo požehnávanie homosexuálnych párov

Je všeobecne známe, že pri vzniku anglikánskej cirkvi na začiatku 16. storočia stála iniciatíva ženbychtivého Henricha VIII. pozmeniť katolícky (pápežov) pohľad na manželstvo podľa vlastných aktuálnych potrieb. Je príznačné, že tento trend pokračuje aj o takmer päť storočí neskôr v súčasnom rúchu.

Arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Foto: Profimedia.sk Arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Foto: Profimedia.sk

Dnes to už nie je kráľ túžiaci po potomstve, ktorý chce nechať anulovať svoje manželstvo, aby mohol uzavrieť ďalšie. Tentoraz je to cirkevné požehnávanie homosexuálnych partnerstiev, ktoré rozčeslo anglikánsku cirkev vo vnútri. Terčom kritiky konzervatívneho krídla cirkvi je najmä prímas anglikánskej „materskej“ cirkvi arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Vyplýva to zo záverečného dokumentu anglikánskej konferencie Gafcon (Konferencia o globálnej budúcnosti anglikánskej cirkvi), ktorý v rwandskom Kigali ratifikovali jedenásti zástupcovia približne 85 percent anglikánskych veriacich. Údaje o ich počte sa pohybujú medzi 77 a 85 miliónmi, pričom mimo územia Anglicka existuje 42 cirkevných provincií a 5 národných cirkví.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.