Za nasadením Ivana Šimka je malý trik. A veľmi nevydarený

Na vláde pokrokových technokratov, ktorú si kreslí prezidentka, je zarážajúce jedno navrhované meno: Ivan Šimko. Člen KDH Šimko a v minulosti hlavná postava „kauzy Skupinka“ nie je ani technokrat, ani odborník. Je to len babrák. Politický babrák. Jeho nominácia pôsobí záhadne. Pritom má dva jednoduché ciele. Ukázať, že vo vláde sú predsa aj „konzervatívci“. A zapriahnuť ich do služby progresívcov. Lebo aj o to pôjde vo voľbách a hlavne po voľbách 2023.

predseda zanikajúcej politickej strany Misia 21 Ivan Šimko tlaèová konferencia Ivan Šimko v roku 2010 po návrate do KDH. Foto: TASR.

Ivan Šimko trochu vybočuje z kritérií prezidentky, ktorá viackrát opakovala jedno základné pravidlo. Vraj chce vo vláde len odborníkov bez politických tričiek, ktorí funkcie nevyužijú na volebnú kampaň (ako to bolo pri Hegerovi a jeho strane). Šimko ako aktívny člen KDH môže z tohto pohľadu pôsobiť sporne. Zrejme si to rýchlo uvedomil aj sám – v utorok zverejnil na facebooku oznámenie, že si pozastavuje členstvo v strane.

Toto však ani zďaleka nie je hlavný problém Šimka, ktorý nie tak dávno kandidoval na funkciu krajského šéfa KDH. Hra na prerušené členstvo v strane by sa dala akceptovať. A aj keby nie, vládne funkcie sú predsa z princípu veci politické. Platí to aj v prípadoch, keď sa vláda tvári havlovským spôsobom apoliticky.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.