Energie pri inflačných témach vytlačili potraviny. Rast cien potravín je najvýraznejšou zložkou inflácie. Na Slovensku v januári zdraželi potraviny medziročne o 29 percent, najviac hneď po Maďarsku s neuveriteľnými 45 percentami.
Hoci globálne ceny potravín už rok klesajú, prastará téma nedostatku potravín zažila renesanciu. Našťastie dlhodobo platí že je nás vo svete viac, ale potravín máme ešte viac. Aké je teoretické maximum dostupnosti potravín? To je rovnaká otázka ako, „kde sú hranice vedy“?
Napríklad britský ekonóm Colin Clark už v 60. rokoch prišiel s teoretickou odpoveďou. Vyrátal dennú potrebu kalórií na jedného človeka, pridal k tomu trochu ďalších kalórií ako palivo a krmivo a vydelil to výnosnosťou obilia (v tých časoch) na kvalitnej pôde. Prišiel k záveru, že teoreticky je možné uživiť jedného človeka na 27 štvorcových metroch pôdy, čo pri existujúcej poľnohospodárskej pôde predstavuje kapacitu okolo 35 miliárd ľudí.