Moskovský patriarcha Kirill suspendoval svojho kňaza, ktorý sa modlil za mier. Cirkevný súd ešte pritvrdil

Pred februárom 2023 bol Ján Kovaľ rádový pravoslávny kňaz Moskovského patriarchátu. Pochádza z Luhanska na Ukrajine, ale presťahoval sa do Moskvy, kde študoval na Moskovskom štátnom konzervatóriu P. I. Čajkovského a neskôr získal teologické školenie na Pravoslávnej univerzite humanitných vied sv. Tichona. Začiatkom februára 2023 sa jeho život dramaticky zmenil.

Kirill žiada ukonèenie opatrení proti ukrajinskej cirkvi spätej s Moskvou Patriarcha Kirill. Foto: TASR/AP

Použili ho ako exemplárny príklad. Jeho meno sa objavilo v mnohých ruských médiách vrátane vládneho periodika Rossijskaja Gazeta. Mediálny záujem o obyčajného farára vyvolal dekrét o jeho suspendovaní, ktorý 2. februára vydal jeho šéf a súčasná hlava Ruskej pravoslávnej cirkvi, patriarcha Kirill (Gunďajev). Dekrét neuviedol dôvod suspendovania kňaza z moskovskej farnosti sv. Andreja v štvrti Ľublino; krátko po jeho vydaní bolo zverejnené, že ho iniciovala sťažnosť istého člena farnosti.

Sťažovateľ uvádza, že kňaz v „Modlitbe za Svätú Rus“ opakovane nahrádzal slovo „víťazstvo“ slovom „mier“. Zrejme by to nespôsobilo až taký rozruch, keby nešlo o modlitbu, ktorú inicioval a prvýkrát predniesol sám patriarcha Kirill počas svätej liturgie ešte koncom septembra minulého roku. Modlitba obsahovala aj inkriminovanú vetu, v ktorej sa kňazovi slovo víťazstvo akosi nepozdávalo: „Povstaň, Pane, a daj víťazstvo tvojmu ľudu svojou mocou.“ Z prosby o víťazstvo preto urobil prosbu za pokoj a mier.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.