Rusko dodalo na trh najviac ropných látok od začiatku vojny. A indický obchodník ďalej zarába

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) kráča so svojím indickým rezortným partnerom Subrahmanjamom Džajšankarom počas ich stretnutia v Moskve 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vpravo) kráča so svojím indickým rezortným partnerom Subrahmanjamom Džajšankarom počas ich stretnutia v Moskve 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ruský export ropných komodít dosiahol v apríli vôbec najvyššie hodnoty od začiatku invázie na Ukrajinu. A hoci sa obnos peňazí z ich predaja medziročne znížil o 27 percent, Moskva vôbec nie je v zlej pozícii. Indickí obchodníci si medzitým mädlia ruky, a zdá sa, že niektorí európski štátnici ešte stále krútia hlavou.

V utorok vydala Medzinárodná energetická agentúra (IEA) aktuálnu správu k stavu globálneho trhu s ropou. Okrem iného informovala, že ruský vývoz ropy a ropných produktov atakoval rekordy, keď krajinu opustilo 8,3 milióna barelov komodít každý deň.

Naposledy sa vyššie hodnoty zaznamenali ešte pred začiatkom vojny na Ukrajine, ale mesačný priemer v roku 2021 bol na úrovni „iba“ 7,5 milióna barelov denne a vlani sa z Ruska vyvážalo každodenne 7,7 milióna barelov ropy, benzínov, nafty a ďalších produktov.

Nárast vyvezených dodávok odráža úspech Moskvy pri hľadaní odberateľov pre svoje komodity. Najmä po tom, čo Európa uvalila 5. decembra embargo na väčšinu dovozu ruskej ropy a 5. februára aj na dovoz produktov, spolu s ktorými vstupovali do platnosti aj cenové stropy na jednotlivé komodity.

Tieto opatrenia však boli navrhnuté tak, aby ruská ropa mohla naďalej prúdiť do krajín mimo EÚ. Výsledkom bol jeden z najväčších posunov v tokoch komodít v histórii, keď Rusko za posledných 12 mesiacov presmerovalo milióny barelov ropy denne z Európy do Ázie, napísal k téme britský Financial Times.

Príjmy z vývozu ropných komodít medziročne klesli o 27 percent

Okrem toho, že Kremeľ záujemcov o ropu má, je tu aj ďalší faktor, ktorý spôsobuje, že ruské príjmy z predaja komodít neklesajú tak, ako by si to mnohí na Západe želali.

https://standard.sk/354300/vek-tienovej-flotily-ruskych-tankerov-je-tikajuca-ekologicka-bomba/

Cenové stropy síce plnia svoju úlohu, čo bolo vidieť na nižších ruských tržbách v prvých mesiacoch tohto roka. A pravda je aj to, že v apríli zaknihovala Moskva príjmy z vývozu v hodnote zhruba 15 miliárd dolárov, čo je o 27 percent menej než pred rokom.

No pravda je aj to, že oproti marcu ide o značný nárast. Ruské subjekty medzimesačne utŕžili o 1,7 miliardy dolárov viac. Navyše v marci nebol vývoz komodít značne nižší, pohyboval sa na úrovni približne 8,1 milióna barelov denne.

IEA preto viní z nárastu ruských tržieb nielen mierne vyšší vývoz, ale aj „menší diskont (ropy) Urals“ (cenový rozdiel ruskej ropy Urals oproti ďalším typom, najmä rope Brent).

Vplyv na rast cien komodít mali najmä avizované škrty ropných vývozcov OPEC+, cenové stropy by však mali zabrániť, aby sa ropa a produkty predávali nad stanovené maximá. Problém je ten, že Moskva má k dispozícii čoraz väčší počet neznámych lodí na prepravu svojich komodít. V mnohých prípadoch ide o staré tankery, ktorých prevádzkovatelia nie sú poistení na Západe, čo malo byť hlavnou pákou mechanizmu.

Podľa IEA sa tento cenový rozdiel začal znižovať práve kvôli nezápadnej lodnej doprave, ktorá môže pôsobiť mimo cenových limitov.

Indický obchodník sa nedal zahanbiť

Medzinárodná agentúra ide v správe aj do väčších detailov. Rusko podľa jej informácií v apríli vyexpedovalo 5,2 milióna barelov ropy denne, pričom z toho šlo takmer 80 percent do Číny a Indie. Prvá spomenutá krajina nakupovala 2,1 milióna barelov ropy denne, druhá o pár desiatok tisíc menej.

Európskym lídrom sa však (azda) horšie spí hlavne pre Indiu. Tá totiž spracúva lacnejšiu ruskú ropu vo svojich rafinériách a produkty posiela Európanom za plné sumy, o čom informovali už skôr viaceré médiá, najnovšie to spomína v texte denník Financial Times.

Nič nové pod slnkom. No zdá sa, že to niektorých prekvapuje

Joseph Borrell, vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku, sa pre Financial Times vyjadril, že je pochopiteľné, ak India chce využiť lacnejšiu ropu. Naznačil však, že sa mu nepáči, že veľká časť tejto ropy teraz prúdi späť do Európy vo forme rafinovaných palív.

„To, že India kupuje ruskú ropu, je normálne. A ak vďaka našim obmedzeniam ceny ropy môže India kupovať túto ropu oveľa lacnejšie, nuž, čím menej peňazí Rusko dostane, tým lepšie,“ povedal Borrell, aby vzápätí dodal: „Ale ak to využijú na to, aby sa stali centrom, kde sa ruská ropa rafinuje a vedľajšie produkty sa predávajú nám… musíme konať.“


Ďalšie články