Povedia starému Jackovi Matlockovi do očí, že je proruský?

V Amerike sa sformovala skupina expertov, ktorá volá po zmene americkej zahraničnej politiky. Ide o jeden z najdôležitejších príspevkov do politickej debaty o vojne na Ukrajine. Kľúčové miesto v tejto iniciatíve má Jack F. Matlock, Reaganov blízky spolupracovník a znalec Ruska. Píše Vladimír Palko.

Russia US Ambassadors Jack Matlock v roku 2013. Foto: Profimedia.sk

Minulý týždeň skupina amerických odborníkov z oblasti bezpečnosti, pôsobiacich v minulosti vo vojenských i civilných zložkách, vydala vyhlásenie k stavu vojny na Ukrajine. Názov vyhlásenia znie: „USA by mali byť silou za mier vo svete“.

Títo odborníci sú združení v organizácii Eisenhower Media Network (EMN). Odborníci z EMN zdôrazňujú svoju nezávislosť od Pentagónu a amerického vojensko-priemyselného komplexu a sú voči nim v názorovej opozícii. S týmto postojom súvisí meno prezidenta Dwighta Eisenhowera v názve EMN. Bol to Eisenhower, ktorý vo svojom rozlúčkovom prejave v januári 1961 varoval pred problémom prílišného nárastu vplyvu vojensko-priemyselného komplexu.

Kto podpísal vyhlásenie EMN


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.