Sulík: Ľudia strpeli plošné testovanie, lebo uverili sľubu, že bude lepšie. Načo sa to teda celé robilo?

1 (2) Richard Sulík. Foto: Róbert Valent

Minister hospodárstva Richard Sulík pokračuje v kritike predlžovania núdzového stavu. V príspevku na sociálnej sieti poukazuje na to, že Slováci nestrpeli plošné testovanie preto, že ich baví vŕtanie paličkou v nose. Očakávali, že po testovaní dôjde k uvoľneniu opatrení.

„Celé Slovensko strpelo testovanie nie preto, že by mali obsesiu vo vŕtaní sa v nose, ale preto, lebo uverilo sľubu, že bude lepšie. Čo však dostali? Plošné predĺženie núdzového stavu,“ podotýka minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) vo svojom príspevku.

Pripomína, že reštaurácie, posilňovne či športoviská sú dnes zdevastované v dôsledku prijatých protipandemických opatrení, zatiaľ čo Slovensko potrebuje, aby tieto spoločnosti a obchody fungovali. Namiesto toho však „dostali“ ponuku od štátu, že majú svoje prevádzky využiť na testovanie.

„Tak načo sa to celé robilo? Zistili sme, kde sú ohniská, môžeme pekne rozlíšiť okresy, kde treba tvrdšie opatrenia. Vieme to určiť pomaly na ulicu presne! Počúvajme našich vedcov, ktorí toto tvrdia, a mohli by sme konečne slobodnejšie dýchať,“ dodáva minister.

Sulík sa aj včera vyjadril proti predlžovaniu núdzového stavu a vyhlásil, že za to nezahlasuje. Podľa svojich slov si vedel predstaviť kompromis – predĺženie maximálne o 30 dní. Viac dní by podľa neho nemalo zmysel. Vláda však dnes schválila predlženie núdzového stavu o 45 dní.

Sám vojak v poli?

V rámci súčasnej vlády však stojí Sulík tak trochu osamotene. Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) stoja v otázke plošného testovania a predlžovania núdzového stavu za premiérom Igorom Matovičom.

Práve Naď vyslovil nápad o využití zatvorených prevádzok na testovanie s tým, že by im štát dodal testy a pomohol s logistikou. Zároveň uviedol, že majú informácie, ako dopadlo testovanie v každej jednej obci.

Minister práce zasa vyhlásil, že núdzový stav budú predlžovať dovtedy, kým to bude potrebné.


Ďalšie články