Matovič: Krajčí nech o Sputniku rozhodne sám. Remišová je ako Pyšná princezná

Igor Matoviè Igor Matovič. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Premiér Igor Matovič na dnešnom brífingu reagoval na slová vicepremiérky Veroniky Remišovej. Tá krátko pred predsedom vlády zopakovala odmietavý postoj svojej strany Za ľudí voči očkovaniu neregistrovanou ruskou vakcínou Sputnik V. Matovič hovorí o pokusoch na ľuďoch a bol by rád, keby minister zdravotníctva využil svoje kompetencie a urobil pre Sputnik výnimku pri používaní.

Šéfka strany Za ľudí v piatok popoludní zvolala tlačovú konferenciu, na ktorej obvinila premiéra z toho, že sa snaží robiť pokusy na ľuďoch, keď presadzuje očkovanie neregistrovanou ruskou vakcínou. Vicepremiérka a ministerka investícií uviedla, že Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) sám konštatoval, že podľa zákona nemôže ruskú vakcínu schváliť a musí v prípade tohto druhu očkovania čakať na Európsku liekovú agentúru (EMA).

Podľa Remišovej však napriek nesúhlasu strany Za ľudí môže minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) o výnimke na nákup i použitie vakcíny Sputnik rozhodnúť sám. Vicepremiérka ale odmieta, aby za takéto rozhodnutie šéfa rezortu zdravotníctva niesla zodpovednosť celá vláda. Remišová tvrdí, že pri registrácii ruskej vakcíny nie je dôvod na skratky.

O Pyšnej princeznej

Takmer okamžite po skončení Remišovej tlačovky sa pred novinárov postavil premiér Igor Matovič, ktorý prešiel do ostrého protiútoku. Tlačovka bola mimoriadne dlhá, pričom príhovor začal tým, že predstavil novinárom svoju obľúbenú rozprávku – Pyšnú princeznú.

Situácia ohľadne vakcíny Sputnik Matovičovi podľa jeho slov pripomína kráľovstvo z Pyšnej princeznej, v ktorom kráľ zakázal ľuďom smiať sa a oni potom chodili do zahraničia. To vraj hrozí aj na Slovensku s ruským očkovaním.

„Ako keby sme chceli vyhnať človeka z Komárna do Komáromu (v Maďarsku), aby si tam nechal pichnúť vakcínu,“ povedal Matovič. Pripomenul, že už 29 krajín vo svete Sputnikom očkuje, takže dáta o spoľahlivosti vakcíny sú dnes kvalitnejšie, ako pri schvaľovaní západných vakcín.

Pokusy na ľuďoch

Remišovej stranu Za ľudí premiér obvinil, že je to práve ona, kto sa snaží robiť pokusy na ľuďoch. Také bolo totiž už spomínané vyjadrenie Remišovej strany na adresu návrhov premiéra na očkovanie vakcínou, ktorá nie je registrovaná európskym liekovým regulátorom.

„Mrzí ma, že náš koaličný partner sa rozhodol robiť pokusy na ľuďoch, že či prežijú bez vakcíny. Som vďačný, že sme súčasťou EÚ spoločenstva, ale dajme ruku na srdce, že sme sa spoľahli na dohody, ktoré urobila EÚ, že budú urobené dobre, ale v USA je štyrikrát viac na milión obyvateľov zaočkovaných ako v krajinách EÚ,“ povedal Matovič.

Dva milióny vakcín do leta

S prekvapujúcim vyjadrením prišiel premiér v momente, keď uviedol, že údajne už týždne tajne rokoval s ruskou stranou o dodávkach vakcíny Sputnik na Slovensko.

Matovič povedal, že hodiny telefonoval s ministrom hospodárstva Ruskej federácie a s riaditeľom ruského investičného fondu (RDIF) kvôli vakcínam. A výsledok sú 2 milióny vakcín Sputnik, ktoré by údajne mohli na Slovensko doraziť vo viacerých dávkach do júna tohto roku. Premiér údajne kontaktoval Rusov deň pred tým ako vyšla štúdia v Lancete.

„Môžeme mať 2 milióny kvalitných vakcín, ktoré môžu ochrániť životy ľudí,“ povedal premiér. Dohoda s ruskou stranou je vraj pripravená na podpis. Cena je rovnaká ako pre ostatné štáty: 20 dolárov, teda približne 17 eur za jedno kompletné očkovanie na človeka (teda za dve dávky vakcíny) čo je polovica ceny voči Moderne.

Remišová podľa Matoviča nehovorila pravdu, keď tvrdila, že nevedela o množstvách vakcín a presných dodávkach. Premiér o nich údajne koaličných partnerov informoval vo vláde. Dobrá správa je, že podľa Matoviča Rusi nemajú problém, aby slovenské úrady prišli na inšpekciu do závodov, kde sa vyrába vakcína Sputnik V.

Matovič dodal, že by bol rád, aby minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) sám rozhodol o nákupe ruských vakcín, tak ako to uviedla Remišová. „Bol by som rád, aby Marek Krajčí využil svoju kompetenciu, ktorá mu umožňuje povoliť použitie lieku (vakcíny),“ povedal premiér.

Foto: Jaroslav Novák/TASR

Dostupnosť vakcíny Sputnik podľa Matoviča zvýši ochotu Slovákov nechať si vpichnúť vakcínu. Podľa prieskumu AKO, ktorý prezentoval premiér ide o 300-tisíc ľudí navyše, 73,9 percenta (rozhodne a skôr ochotných) oproti 67,2 percenta ľudí (viď foto vyššie), ktorí by boli ochotní zaočkovať sa ak bude k dispozícii aj ruská vakcína. Každý šiesty z tých, ktorí odmietali očkovanie v prieskume povedali, že sa Sputnikom zaočkujú. Prieskum vznikol ešte pred uverejnením štúdie v Lancete, ktorá hovorí o 92 percentnej účinnosti ruskej vakcíny.


Ďalšie články