Lekár Zimmermann: Ministerstvo sa snaží zastaviť platobný systém pre nemocnice. Nevyhovuje mocným ľuďom v zdravotníctve

Nemocnice nie sú fabriky, a preto by ich platobný systém – takzvané DRG – mali kódovať nemocniční lekári, ktorí sa rozumejú ekonomike aj medicíne. Hoci nám to vláda sľúbila v memorande, v riadiacom výbore nie sme, hovorí predseda Lekárskeho odborového združenia UNLP Košice Peter Zimmermann. Súčasný stav podľa neho vyhovuje finančným skupinám v našom zdravotníctve. Ak by u nás DRG fungovalo, súkromné poisťovne by nemohli platiť nemocniciam o desiatky miliónov eur menej ako štátna poisťovňa.

20230531_081616 Peter Zimmermann. Foto: Osobný archív

Je systém DRG v stave klinickej smrti?

Vyvíja sa od roku 2011 – niekedy trochu pomaly a inokedy rýchlejšie. V niektorých fázach bol, bohužiaľ, upravený a zoškrtaný na zvláštnu slovenskú verziu. Keď Centrum pre klasifikačný systém (CKS) premiestnili na ministerstvo zdravotníctva, systém sa začal znova sľubne rozvíjať. Noví pracovníci sa do procesu pustili s veľkým elánom, po nejakom čase a zamietnutých snahách o rozvoj to začalo znovu stagnovať. Od roku 2023 to vyzerá skôr tak, že ministerstvo zdravotníctva a ľudia s príslušnými kompetenciami sa snažia DRG zastaviť. Neviem, ako inak si vysvetliť snahu o rozvrat vnútri riadenia a štruktúry tohto systému.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.