Vstúpil do armády, aby donášal Rusom? Ukrajinského vojaka zatkli priamo pred nastúpenou jednotkou

Snímka obrazovky 2023-06-02 145910 Foto: reprofoto YouTube

Spolupráca s ruskými okupantami je jedným z najvážnejších trestných činov, ktorých sa na Ukrajine môžete momentálne dopustiť. Platí to dvojnásobne, ak ste súčasťou ukrajinskej armády.

Na vlastnej koži to nedávno pocítil aj ukrajinský vojak, ktorého Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) zatkla priamo pred nastúpenou jednotkou a následne odviedla preč. Záznam z incidentu potom zverejnila na svojich komunikačných kanáloch.

Zadržaný, ktorého meno nie je známe, podľa kontrarozviedky odovzdával nepriateľovi spravodajské informácie o ozbrojených silách a tiež plány a aktivity brániacej sa armády.

Podľa vyšetrovateľov bol muž, obyvateľ Bachmutu, naverbovaný Nikitou Klimovským, predstaviteľom 72. spravodajského strediska Hlavného riaditeľstva Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie. Stať sa tak malo ešte pred začiatkom minuloročnej invázie, keď bol radovým civilistom.

Po 24. februári 2022 dostal podľa ukrajinských orgánov prvú úlohu – informovať agresora o následkoch leteckých útokov na svoje mesto. Útočníci sa zaujímali aj o presné súradnice mostov v Bachmute a v jeho okolí.

Následne podľa oficiálneho stanoviska dostal príkaz doraziť do Dnepropetrovskej oblasti a zmobilizovať sa do ukrajinskej armády. Po narukovaní do jednej z vojenských jednotiek vraj zbieral informácie o veľkosti personálu a dostupných zbraniach.

Okrem toho sa vojak údajne pokúsil identifikovať rozmiestnenie ukrajinského systému protivzdušnej obrany a najnovších západných zbraní. Generálna prokuratúra Ukrajiny v stanovisku spresnila, že malo ísť o tanky Leopard nemeckej výroby.

„Zhromaždené informácie agent odovzdával zástupcovi ruských tajných služieb cez uzavreté komunikačné kanály s dodržiavaním konšpiračných pravidiel,“ uvádza sa ďalej v správe SBU.

Pri domových prehliadkach sa u zadržaného podľa vyhlásenia našli dva mobilné telefóny, z ktorých jeden používal iba na komunikáciu so svojím operatívcom z GRU.

Vojak sa momentálne nachádza vo väzbe a vyšetrovanie pokračuje. V prípade preukázania viny mu v súlade so sprísnenými postihmi za kolaboráciu hrozí až doživotný pobyt za mrežami.

Pripomíname, že v podmienkach vojny nie je možné vierohodnosť informácií ani od jednej z bojujúcich strán nezávisle overiť.


Ďalšie články