Výnimočný kostolík v Ladcoch

web-51

LADCE – Patrón zamilovaných, svätý Valentín, má svoje zastúpenie aj na Slovensku. Je mu zasvätený kostolík, ktorý je súčasťou areálu kaštieľa v Ladcoch.

V našej krajine sa dajú pritom pamiatky zasvätené Valentínovi zrátať na prstoch jednej ruky. Na Považí je tento kostolík široko-ďaleko jediný. „Kostolík od začiatku slúžil ako súkromný, keďže bol súčasťou kaštieľa, ktorý bol vždy v súkromných rukách. Nachádzajú sa v ňom dva oltáre. Prvý bol zasvätený práve patrónovi zamilovaných, svätému Valentínovi. V prípade bočného oltára odborná literatúra hovorí, že bol zasvätený svätému Jánovi Nepomuckému. Celý interiér je rokokový a interiér kostola je vymaľovaný iluzívnou maľbou,“ povedal Tomáš Michalík, zástupca riaditeľa Trenčianskeho múzea. 

Kým kaštieľ je v súkromných rukách, kostolík je vo vlastníctve rímskokatolíckej cirkvi. Samotný kostolík v Ladcoch je súčasťou areálu kaštieľa, ktorý bol postavený v 40. rokoch 18. storočia Imrichom Motešickým. Pristavanie kostola je zásluha jeho manželky barónky Judity, veľmi nábožnej ženy.  Judita bola druhou ženou Imricha Motešického, ktorý zomrel krátko po postavení kaštieľa v roku 1748. Mali spolu syna Jozefa. Kostol bol vysvätený v roku 1760 grófom Antonom Révayom, vtedy pomocným ostrihomským biskupom, neskôr nitrianskym biskupom. Pri tejto príležitosti sa v Ladcoch konala birmovka, na ktorej sa zúčastnili stovky osôb zo širokého okolia všetkých vekových kategórií. Judita Tolvay bola birmovnou mamou viacerých birmovancov. V kostole svätého Valentína sa konali omše dvakrát za rok, raz 14. februára pri príležitosti sviatku svätého Valentína a druhýkrát v druhej polovici júla, na výročie jeho posviacky. Po zvyšok roka museli veriaci z Ladiec navštevovať farský kostol v Košeci. Judita Tolvay, ktorá dala kostol postaviť, utrpela na konci svojho života obrovskú stratu. Presne v deň, keď pochovala svojho jediného syna Jozefa, 18. februára 1769, zomrela aj ona sama. 


Ďalšie články