Baníci pestujú paradajky už dvanástu sezónu

 Nováky – Hornonitrianskym baníkom sa ako pestovateľom darí. Spoločnosť, ktorú založili, úspešne expeduje úrodu ekologických paradajok pre zmluvných partnerov a vlastné spotrebiteľské kamenné obchody - už dvanástu sezónu.  

Hornonitrianskym baníkom sa ako pestovateľom darí

Hornonitrianskym baníkom sa ako pestovateľom darí

Podľa slov projektového manažéra Stanislava Gurského prednosťou „baníckych“ paradajok je ich kvalita a ekologické pestovanie. Na rozdiel od dovozových oberajú len paradajky, ktoré dozreli na koreni, nie v skladoch bez slnka, vďaka čomu si zachovávajú jedinečnú plnú chuť a vôňu.

„Projekt úzko súvisí s využitím tepla tepla a energetiky. Myšlienka vznikla s využitím banských vôd pre potreby skleníka, ktoré tu čerpáme ako primárny zdroj pre tepelné čerpadlá a plus vodu, ktorú dostávame cez geotermálny vrt, ktorý bol vyvŕtaný asi pred tridsiatimi rokmi,“ uviedol podpredseda predstavenstva Hornonitrianskych baní Prievidza Stanislav Gurský.

https://vimeo.com/744617266

„Skleník je taký atypický, nie je postavený na rovine, keďže paradajky pestujeme v lokalite, ktorá je čiastočne so sklonom a naviac aj poddolovaná,“ pripomenul pestovateľ.

Gurský ďalej uviedol, že celková plocha skleníka, vrátane technických priestorov, predstavuje viac ako 30-tisíc metrov štvorcových. V súčasnosti tu pestujú kokteilové odrody paradajok Brioso, Berioso, Imeroso a žltý Anasun. Obľúbený spotrebiteľský sortiment paradajok dopĺňa aj veľkoplodá japonská odroda Tomimaro Muchoo.

„Na vytvorenie optimálnych podmienok pre pestovanie rajčín využívame sieť riadiacich počítačov, ktoré vytvárajú optimálne podmienky z hľadiska tepla, vlhkosti a podmienok pre vykurovanie,“ prízvukoval Gurský.

„Rajčinka potrebuje na svoj optimálny rast aj čmeliakov, aby dochádzalo k dokonalému opeľovaniu, a biopredátorov, ktorí likvidujú škodcov na zabezpečenie čistého porastu,“ dodal na záver Stanislav Gurský.