TRENČÍN – Rodinnú firmu založila mama cukrára, ktorého ste nedávno mohli vidieť v relácii Inkognito. Najskôr sa zaoberala správou a predajom nehnuteľností. „Manžel robil nábytok na živnosť a potom sa vložil so svojím kapitálom do našej sro-čky. Od roku 2018 máme aj cukrársku výrobu,“ potvrdila pre Trenčiansky Štandard.
Pavol Mišák prezradil, že k pečeniu ho priviedli staré mamy. „Zo začiatku som piekol pre známych a pre rodičov. Prvú zákazku som spravil ako 10-ročný pre jeden podnik v Trenčíne. Mali nejakú akciu a vedeli, že robím výborné medové krémeše. To bol prvý výrobok, ktorým som sa prezentoval verejnosti.“
Po prvej úspešnej zákazke sa záujem o jeho zákusky rozbehol. Vyrábal ich po škole, cez víkendy, v domácich podmienkach.
„Šlo o veľké množstvá,“ zaspomínal Pavol Mišák. „1 800 kusov vyrobených doma. Keď sa na to spätne pozriem, dnes toľko kusov spravíme za jeden deň, ale s profesionálnym vybavením a nerobím ich sám.“
Rodinný podnik
„Prvú svadbu som robil, keď som mal 14,“ prezradil. Dá sa povedať, že v deviatej triede mal rozbehnutý už celkom „solídny biznis“. „Na základnej škole som bol u učiteľov veľmi populárny,“ vysvetlil. Okrem výroby zákuskov na oslavy narodenín a menín členov učiteľského zboru vyrábal zákusky aj na školské plesy.
V príprave dezertov sa zdokonalil na strednej škole, s ktorou má dodnes dobré vzťahy a vzájomne si vypomáhajú. Niekoľkých absolventov školy dokonca u seba zamestnal.
„Nemám problém pracovať ani so starými, ani s mladými. Mňa tá práca veľmi baví. Sme rodinný podnik, venujeme sa mu všetci štyria – ja pripravujem dezerty, mladší brat pomohol pri zariaďovaní a dizajnovaní prevádzok, spolu s mamou sa navyše stará o propagáciu a cenové ponuky. Otec vyrobil nábytok do všetkých pobočiek, rieši zásobovanie, personál, suroviny a vedenie prevádzok,“ uviedol cukrár.
Žiadne zavádzanie. Zásadne poctivé suroviny
Cukráreň uznáva tradičné hodnoty, jej know-how nie je tajné. Na výrobu dezertov si vyberajú poctivé suroviny a pokrmy starostlivo pripravujú. „Aj džemy a kompóty sú naša produkcia. Od toho sme nikdy neupustili,“ zdôraznil.
Rodina bazíruje na stálom portfóliu. Podľa slov cukrárovej mamy nie je v záujme firmy meniť ponuku každý týždeň, ako to často vídať u konkurencie.
Z pečenia v domácich podmienkach vyrástla rodinná firma s tromi cukrárňami. Na otázky, či ju plánujú rozšíriť, odpovedal Pavol Mišák s úsmevom: „Máme tri cukrárne a považujem to za veľký úspech. Produkcia nám za posledných päť rokov veľmi narástla.“
Vieme to prví! Otvárajú štvrtú cukráreň
Exkluzívne pre Trenčiansky Štandard Mišák prezradil plány blízkej budúcnosti. „V apríli sa nám podarilo podpísať zmluvu na nový priestor. Pôjde o priestor na výrobu, v ktorom bude dosť miesta a pribudne k nemu aj štvrtá cukráreň. Pôvodná kuchyňa nám už kapacitne nestačí.“
Vzhľadom na to, že na začiatku podnikania rodina Mišákovcov nepočítala s takým úspechom, kuchyňu mali projektovanú len k jednej prevádzke.
Ďalšou zmenou bude zmena otváracích hodín v pobočke na Juhu. „Od mája budeme mať otváracie hodiny do 21:30, aktuálne sú do 18:00,“ skonštatoval Pavol Mišák starší.
Vzhľadom na skutočnosť, že známy trenčiansky cukrár mal svoju stálu základňu klientov, cukrárne sa rozbiehali prirodzene, nebol potrebný žiadny väčší marketing. „Každá naša cukráreň išla samospádom, nedávali sme ani korunu do marketingu,“ uviedla cukrárová mama. Výnimkou bol marketing na sociálnych sieťach. „Na Sihoti sme otvárali v najvyššom bode pandémie. Otvorili sme 28. októbra 2020,“ prezradila. Uviedla, že rok a pol na Sihoti fungovali len vďaka sociálnym sieťam.
Odvrátená stránka biznisu
„Než sa dostanete k správnym ľuďom, musíte prejsť mnohými nesprávnymi. Tím, ktorý máme teraz, sa kryštalizoval štyri roky,“ zhodnotil Pavol Mišák starší. So súčasným personálom sú však Mišákovci spokojní a považujú ho za stabilný.