Tí, čo prekonali covid, možno dostanú len jednu vakcínu

Zaoèkovanie zdravotníkov ruskou vakcínou Sputnik V v Argentíne Zdravotná sestra pripravuje ampulku s ruskou vakcínou Sputnik V proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR

Vedci zrejme prišli na spôsob, ako ušetriť vakcíny. Zo štúdií vyplýva, že niektorí ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, majú imunitnú pamäť a stačí im len jedna dávka. Aj tu sa však nájdu výnimky, ktoré na prvý pohľad ideálny plán komplikujú.

Vakcinačné stratégie väčšiny štátov narážajú na základný problém. Je ním nedostatok očkovacích látok. Riešenie ako šetriť vakcínami, možno objavili francúzski vedci.

Vo Francúzsku sa doposiaľ koronavírusom SARS-CoV-2 nakazilo viac než 3,6 milióna ľudí. Práve táto skupina by mohla znížiť využitie vakcín. Niektorí z nich majú po prekonaní ochorenia COVID-19 imunitu. Tá však nemusí byť účinná proti juhoafrickej a britskej mutácii. Treba tiež zdôrazniť, že niektorí ľudia si ani po prekonaní covidu nevytvoria protilátky.

Stále však existuje početnejšia skupina ľudí, ktorá si protilátky vytvorí, a teda by mohla znížiť využitie vakcín.

Ušetríme vakcíny aj ich bolesť

Imunologické znalosti o infekcii SARS-CoV-2 sa neustále vyvíjajú a pribúdajú poznatky o tvorbe neutralizujúcich protilátok, ktoré likvidujú vírus.

Francúzsky Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (HAS) preto najnovšie spresnil svoje odporúčania ohľadom očkovania. Ľuďom, ktorí sa už predtým nakazili ochorením COVID-19, by podľa HAS mala stačiť iba jedna dávka vakcíny.

Toto odporúčanie vychádza z dvoch malých štúdií zverejnených začiatkom februára, ktoré porovnávali protilátkové odpovede u ľudí, ktorí dostali dve dávky, a predtým infikovaných ľudí, ktorí dostali jednu dávku.

Z nich vyplynulo, že dva týždne po jednej dávke vakcíny mali ľudia, ktorí predtým chorobu prekonali, porovnateľnú alebo až 10-krát vyššiu koncentráciu protilátok ako neinfikovaní ľudia, ktorí dostali dve dávky vakcíny.

Jedna zo štúdií tiež porovnávala frekvenciu vedľajších účinkov po podaní prvej vakcíny zdravým a predtým infikovaným ľuďom. Vyplynulo z nej, že u osôb s predtým existujúcou imunitou sa oveľa častejšie vyskytli systémové vedľajšie účinky ako únava, bolesti hlavy, zimnica, horúčka či bolesti svalov a kĺbov.

Podľa vedcov preto podanie len jednej dávky vakcíny ľuďom, ktorí boli predtým infikovaní SARS-CoV-2, „nebude mať negatívny vplyv na tvorbu ich protilátok, ušetrí ich pred zbytočnou bolesťou a uvoľní veľa urgentne potrebných dávok”.

Imunitná pamäť ich ochráni

Nedávna štúdia z rakúskeho lyžiarskeho strediska Ischgl dokazuje, že väčšina ľudí by mala mať voči dominantému kmeňu SARS-CoV-2 imunitu aspoň osem mesiacov. Všeobecne sa však operuje s časovým horizontom 3-6 mesiacov, počas ktorých je účinná postinfekčná imunita.

Francúzski vedci odporúčajú, aby sa pri očkovaní infikovaných ľudí dodržal tento interval, pretože si vtedy zachovávajú imunitnú pamäť. Bez ohľadu na to, ako dlho infekcia trvala, by mali dostať len jednu dávku vakcíny. Tá bude pôsobiť ako posilňovacia látka.

Aj tu existujú výnimky.

Očkovať dvomi dávkami by sa mali dve skupiny predtým infikovaných pacientov. Tí, ktorí trpia imunosupresiou [obmedzenie schopnosti organizmu reagovať na podnet tvorbou protilátok pozn. red.] a tí, ktorí sa po prvej dávke vakcíny opätovne nakazili SARS-CoV-2.

Nemáme dostatok dát, upozorňujú vedci

Odporúčania francúzskych vedcov aktuálne čakajú na schválenie francúzskej vlády. Zatiaľ tiež nie je isté, či sa týmto plánom inšpirujú aj iné štáty.

Podľa českej virologičky Ruth Tachezy nám pre takúto očkovaciu stratégiu chýba dostatok dát, pretože hladiny protilátok sa u ľudí líšia. Niektorí sa dokonca po prekonaní ochorenia reinfikujú.

„Po prekonaní ochorenia COVID-19 si ľudia vytvoria rôzne hladiny neutralizačných protilátok, ale nevieme, aká hladina je ochranou proti reinfekcii existujúcim variantom, ani ďalším variantom, ktorý sa môže objaviť,“ upozorňuje Tachezy.

Naďalej platí, že očkovanie ľudí, ktorí už prekonali COVID-19, sa musí zvažovať na základe stanovených pravidiel vakcinačnej stratégie každého štátu. Prednosť majú rizikové skupiny na základe veku či pridružených chorôb.

V takejto očkovacej stratégii by podľa Tachezy mali štáty pokračovať aj naďalej. „Myslím, že týchto ľudí je zatiaľ málo a ich očkovanie prichádza do úvahy najskôr s odstupom troch mesiacov. Prioritné je teraz očkovať počtom doporučených dávok tie najrizikovejšie skupiny,“ uzavrela virologička.


Ďalšie články