Sorosova Nadácia otvorenej spoločnosti dostane od štátu milióny eur

Nová ministerka práce Soňa Gaborčáková podpísala zvláštny dokument – zmluvu s Nadáciou otvorenej spoločnosti v celkovom objeme takmer 22 miliónov eur. Nadácia zo siete Georgea Sorosa má dostať 13 miliónov eur, ktoré bude ako „správca“ rozdeľovať na projekty pomoci ukrajinským utečencom.

2220november2017_OLaNO_Tienova_Vlada_TK_13476480 Ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gáborčáková. Foto: Martin Baumann/TASR

Zmluva ministerstva s Nadáciou otvorenej spoločnosti je celkom atypická. Nejde v nej o bežný grant na projekt mimovládnej organizácie. Milióny z eurofondov sa majú použiť na financovanie aktivistov a nadácií, ktoré minulý rok pomáhali ukrajinským utečencom. Mali mimoriadne výdavky a štát im má pomocť s financovaním, ktoré rozdelí Nadácia otvorenej spoločnosti.

Je to pekný zámer. Humanitárna pomoc ľuďom v núdzi si zalúži štátnu podporu. V tomto konkrétnom prípade však narážame na tri problémy, ktoré sa budú ministerke Gaborčákovej (vo voľbách 2020 kandidovala za KDH, neskôr zastupovala Sme rodina) ťažko vysvetľovať.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.