Ukrajinský nôž a rómska hudba pri priehrade

Pri Brnianskej priehrade sa minulú sobotu konal ohňostroj. Zostal po ňom mŕtvy mladý Róm s ranou v hrudi. Pobodal ho (zrejme) Ukrajinec. Zámienkou údajne bola hlasná hudba, ktorú si skupina Rómov púšťala v električke z mobilu. Vznikla polemika, potom hádka, nakoniec bitka s nožom. Ukrajinca, ktorý mal nôž (a podľa niektorých verzií bol prvý napadnutý, a tak sa bránil), chytili, mladý život sa už nevráti.Tragédia sa okamžite preniesla na sociálne siete, ktoré rozhodne nie sú Rómom odopreté, ba používajú ich v takej podobe a miere, ktorú by si nikto v čase klasickej tlače nevedel predstaviť. Vzostup vzdelanosti Rómov nepochybne priniesol efekt, že sú im široko dostupné informácie a kanály, pri ktorých by bolo lepšie, aby sa k nim nikdy nedostali. To, samozrejme, neplatí len pre Rómov...

Rómska osada. Foto: Roman Hanc/TASR Rómska osada. Ilustračné foto: Roman Hanc/TASR

Na sociálnych sieťach incident okamžite narástol a nabral emócie. Predtým by sa možno do veci vložili vajdovia alebo nejaká cigánska rada starších, ktorá by sa azda situáciu snažila upokojiť. Tu sa však iniciatívy chopila mladá influencerka, ktorá zvolala protiukrajinskú demonštráciu, na ktorú sa podľa očakávania nabalili rôzne „známe firmy“.

Desiatky tisíc zhliadnutí má aj emocionálna výzva mladej rómskej speváčky, ktorá obvinila vládu, že má na rukách krv Rómov. Keďže do krajiny pustila Ukrajincov. Vraždia našich ľudí, my to tak nenecháme, oznamuje na „influencerskom“ videu rozhorčene mladé dievča v príťažlivom outfite.

Korektní komentátori si predovšetkým všímajú vraj zvláštnu koalíciu, ktorá tým okamžite vznikla, teda Rómov a takzvanej dezolátnej scény. Podľa ich logiky by Rómovia, sami vraj obete útlaku a xenofóbnych či priam rasistických útokov, mali byť a priori na strane slabých, teda Ukrajincov, keď oni sú tiež ako menšina a utečenci slabí.

https://standard.sk/370941/napatie-v-brne-za-zabitim-roma-udajne-stoji-ukrajinec-policia-vysvetluje-preco-nezverejnila-jeho-identitu

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami