Silvio Berlusconi, prvý taliansky postkresťanský premiér

Včera pochovali Silvia Berlusconiho. Pri príležitosti jeho úmrtia sme o ňom napísali na Štandarde veľa pekných vecí, a tak sa to patrí.

'Porta a Porta' TV Show, Rome, Italy - 21 Jun 2017 Foto: profimedia.sk

Bol brilantný. Bol neprehliadnuteľný. Bombastický. Bol bohatý a k bohatstvu sa prepracoval. Bol sebavedomý, až megalomanský. Najprv si vybudoval mediálne televízne impérium, až potom vstúpil so politiky a tak v televíznej kampani Berlusconi mohol propagovať Berlusconiho. Bol politicky schopný.

 Jeho sebavedomie, bohatstvo  a moc mu umožňovali občas sa vzbúriť proti ľavicovo-liberálnemu kánonu vyslovením tvrdení ako napríklad to z roku 2001, že civilizácia Západu je lepšia  ako tá islamská. Oceňoval som to, i keď mi nebolo jasné, ktorý Západ má na mysli. Súčasný, ten spred polstoročia, spred jedného storočia?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.