Sľubný liek aj otváranie spoločnosti. Nádej prichádza z Izraela

Izrael od nedele uvo¾ní celoštátny lockdown Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Izrael, ktorý sa stal rekordérom v rýchlosti očkovania populácie proti ochoreniu COVID-19, sa pomaly ale isto vracia k normálnemu životu. Po výbornej správe o tom, že plná dávka vakcíny Pfizer/BioNTech pred závažným priebehom choroby chráni na vyše 99 percent, vláda začala s uvoľňovaním opatrení. Znovu sa otvorili niektoré obchody a viaceré voľnočasové aktivity, ale mnohé iba pre zaočkovaných.

S uvoľňovaním tretieho lockdownu zavedeného ešte koncom decembra začala izraelská vláda minulú nedeľu. Len deň pred tým prišla z Izraela povzbudivá informácia vyplývajúca zo skutočne masovej očkovacej kampane.

Zozbierané údaje izraelských úradov ukázali, že dva týždne po druhej dávke vakcína Pfizer/BioNTech pred závažným priebehom choroby chráni na 99,2 percenta. Navyše sa po podaní oboch dávok tejto vakcíny znižuje aj pravdepodobnosť hospitalizácie a prípadnej smrti, a to až o 98,9 percenta, zatiaľ čo riziko nakazenia covidom sa takto redukuje o 95,8 percenta.

Očkovacia kampaň v Izraeli je považovaná za najrýchlejšiu na svete. Podľa údajov ministerstva zdravotníctva od decembra dostalo prvú dávku vakcíny Pfizer/BioNTech 4,25 milióna ľudí z celkovo deväťmiliónovej populácie. Takmer 3 milióny ľudí absolvovali odporúčanú plnú očkovaciu kúru a dostali aj druhú dávku vakcíny.

Bibiho úspech

Od začiatku februára očkujú v Izraeli všetkých obyvateľov starších ako 16 rokov. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu, prezývaný Bibi, vyhlásil, že do dvoch týždňov, teda už na začiatku marca, by malo byť zaočkovaných 95 percent obyvateľov starších ako 50 rokov.

Ambicióznym cieľom Netanjahuovej vlády je, aby bola do konca marca zaočkovaná celá populácia krajiny nad 16 rokov. Koncom marca sú v Izraeli voľby a otváranie ekonomiky je tak veľkým plus pre Netanjahua a jeho stranu Likud, ktorej môže úspech s očkovaním a uvoľňovanie opatrení zvýšiť šance na znovuzvolenie.

Od nedele (22.2.) sa Izraelčania začali pomaly vracať k bežnému životu. Aj v Izraeli sa pandemické opatrenia riadia podľa semaforového plánu, ktorý má však len 3 farby, z ktorých červená je najhoršia. Vláda do škôl vrátila už aj deti posledných ročníkov základných a stredných škôl vo všetkých „žltých“ a „oranžových“ mestách, ale aj tam, kde zaočkovanosť obyvateľstva dosahuje viac ako 70 percent.

Uvoľnenie za cenu kontrol

V Izraeli otvorili obchodné a nákupné centrá, trhy, pouličné obchody, ale aj múzeá a knižnice. Tieto prevádzky sa budú všetky riadiť podľa takzvaného „purpurového odznaku“. To znamená, že tieto prevádzky môžu za dodržania istých kapacitných obmedzení využívať všetci, či už zaočkovaní alebo nezaočkovaní.

Čo sa týka stretávania sa viacerých osôb, tak v Izraeli po novom platí, že sa môže naraz vonku stretnúť 50 ľudí a vo vnútri 20. Výnimka platí pre mestá, ktoré sú na semafore v červenej farbe, v ktorých zostáva v platnosti obmedzenie na maximálne 20 ľudí v exteriéri a 10 v interiéri.

Posledný februárový týždeň spustili v Izraeli používanie systému osvedčení „Green Pass“, ktorý umožní zaočkovaným alebo uzdraveným osobám zúčastňovať sa na rôznych aktivitách. So „zeleným preukazom“ môžu ísť Izraelčania napríklad do posilňovne, na kultúrne a športové podujatia, trhy, či bohoslužby, ale to až po predbežnej registrácii, v príslušnom chráme podľa viery.

Aj do hotelov pustia v Izraeli len ľudí so „zeleným preukazom“ a aj to bez spoločných stravovacích priestorov. Aj plávanie vo verejných bazénoch si užijú len tí, ktorí dostali zelenú, teda sú aspoň týždeň po druhej dávke vakcíny alebo ochorenie COVID-19 už prekonali.

Dobrých správ nikdy nie je dosť

Oči sveta sa pritom na Izrael neupierajú len pre jeho úspechy s očkovaním. V krajine testujú aj nádejný liek EXO-CD24. Má zabrániť tzv. cytokínovej búrke, teda prehnanej reakcii imunitného systému, pri ktorej začne organizmus ničiť nielen nebezpečné vírusy, ale aj vlastné bunky. Liek sa inhaluje priamo do pľúc, čo minimalizuje jeho vedľajšie účinky.

Výsledky sú naozaj sľubné. Látka bola už niekoľkokrát pri testovaní podávaná desiatkam pacientov so stredne ťažkým alebo ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Všetci sa zotavili a do troch až piatich dní mohla byť väčšina z nich prepustená z nemocnice.


Ďalšie články