Cestovanie si dobre naplánujte. Mešká výroba cestovných pasov

Ministerstvo vnútra priznáva, že v niektorých prípadoch si na nový cestovný pas počkáte. Príčinou je nedostatok plastových kartičiek s čipom, na ktoré sa tlačia osobné údaje. Rýchlejšie si doklady vybavíte v menších okresných mestách.

polícia bombová hrozba Ilustračný obrázok z košického letiska. Foto: František Iván/TASR

Záujem o nové cestovné doklady stúpa priamo úmerne s pribúdajúcimi letnými dňami. Občania si ich vybavenie odkladajú každoročne na poslednú chvíľu pred dovolenkovou sezónou.

Ministerstvo vnútra, ktoré má na starosti výdaj vodičského preukazu, občianskeho preukazu a cestovného pasu, od jari rozbehlo komunikačnú kampaň na svojich sociálnych sieťach, v tlačových správach a na webovom sídle, aby predišlo návalu žiadostí na poslednú chvíľu.

Rýchlejšie ich vybavíte v malých mestách

Vyťaženosť jednotlivých pracovísk, ktorú rezort zverejňuje v štatistikách raz do týždňa, však napovedá, že dobrý úmysel opäť nevyšiel.

Pri porovnaní údajov z konca mája vidieť, že v júni sa čakacie lehoty na pracoviskách dokladov v niektorých častiach hlavného mesta predĺžili aj o vyše dvadsať minút.

V okolitých okresoch Senec, Pezinok a Malacky sa, paradoxne, tento čas skrátil.

Rovnaký trend badať aj v iných krajoch. V menších mestách na strednom a východnom Slovensku ako napríklad Dolný Kubín, Turčianske Teplice, Brezno, Revúca, Gelnica či Sobrance si preukazy vybavíte do desiatich minút. Aj preto rezort odporúča občanom požiadať o doklady na malých oddeleniach. Cestovný pas vám totiž vydajú na ktoromkoľvek oddelení dokladov a nielen v mieste trvalého bydliska.

Informácie o stránkových dňoch a hodinách nájdete na internetových stránkach krajských riaditeľstiev Policajného zboru.

Pasy meškajú, lebo chýbajú kartičky

Vyhotovené cestovné doklady podľa kapacít Národného personalizačného centra čo najskôr odošlú na oddelenie dokladov, kde bola žiadosť podaná. V urgentných prípadoch smerujú na náhradné oddelenie dokladov v Bratislave, kde sa dá preukaz prevziať aj v deň jeho výroby.

Ministerstvo priznáva, že v súčasnosti registruje omeškanie dokladov, ktoré sú pre cestujúcich najdôležitejšie. „V niekoľkých prípadoch je v súčasnosti meškanie s výrobou niektorých cestovných pasov, ktoré sú dodané na oddelenia dokladov so zdržaním pár dní,“ uviedla pre Štandard hovorkyňa ministerstva vnútra Zuzana Eliášová.

Pri kúpe letenky sa preto oplatí nechať si niekoľkodňovú medzeru medzi odletom a dátumom, keď majú byť vaše doklady hotové. Ak si podáte žiadosť o vydanie cestovného pasu v lehote do tridsať dní, ale cestovný pas potrebujete skôr, nie je už možné doplatiť si a skrátiť lehotu vydania. Musíte si podať žiadosť o vydanie druhého cestovného pasu v zrýchlenej lehote. Zaplatíte teda dvakrát a doma budete mať zbytočne dva pasy.

Obzvlášť dôležité je zaobstarať pas maloletým deťom, lebo tie ešte nemajú občiansky preukaz. Bez pasu sa preto, na rozdiel od dospelých, nemôžu pohybovať ani v rámci Európskej únie.

Zdroj: Minv.sk

Eliášová dodáva, že vzhľadom na meškanie zabezpečuje rezort primárne výrobu cestovných pasov pre občanov, ktorí cestujú v najbližších dňoch, tak, aby mohli pohodlne vycestovať.

Spor s kontrolórmi

A prečo má výroba pasov časový sklz? Podľa hovorkyne je príčinou nedostatok čistopisov – plastových kariet s čipom, na ktoré sa tlačia rôzne doklady od občianskych preukazov cez technické osvedčenia pre autá až po cestovné pasy.

O kauze informoval predminulý týždeň denník Pravda. Chýbajúce čistopisy sú výsledkom nezhôd medzi ministerstvom vnútra a Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO).

V decembri 2020 rezort vyhlásil verejné obstarávanie na dodanie čistopisov. Zákazka mala hodnotu 57 miliónov eur bez DPH a platiť mala do konca roka 2027. Rezort vybral nemeckú firmu, ktorá ponúkla najnižšiu cenu a splnila všetky požiadavky na účasť v tendri. Neúspešné firmy sa proti rozhodnutiu odvolali a po roku od vyhlásenia tendra ÚVO rozhodol, že ministerstvo vnútra musí zrušiť výsledok súťaže a opätovne vyhodnotiť ponuky.

Druhý pokus spravilo ministerstvo vlani v marci, ale zopakovala sa rovnaká situácia. To už reálne hrozilo, že čistopisy neprídu v potrebnom množstve a termínoch. Po pandémii aj vojne na Ukrajine vzrástol dopyt po tomto type dokladov. Zmluva s pôvodným dodávateľom plastových kartičiek platila len do konca novembra 2022. Od minulej zimy by si preto občania nemali ako vybaviť doklady.

Ministerstvo vnútra v snahe zasanovať situáciu minulý október bez súťaže zadalo zákazku holandskej firme Idemia The Netherlands. Ale len za 6,2 milióna eur a na jeden rok.

Kontrolóri koncom tohto mája tender preverili a zistili, že rezort nemal dôvod zadať zákazku v priamom rokovacom konaní a porušil zákon. Ministerstvu preto hrozí pokuta 308-tisíc eur. Rezort sa bráni, že vydávanie dokladov občanom je povinnosť štátu, ktorú nemožno zastaviť, a preto sa muselo pristúpiť k priamemu rokovaciemu konaniu.

Na portáli ÚVO už je vyhlásená nová súťaž na dodanie čistopisov na ďalších sedem rokov v hodnote 48 miliónov eur bez DPH. Ministerstvo vnútra pre Pravdu uviedlo, že aktuálne v tomto verejnom obstarávaní prebieha vyhodnocovanie ponúk uchádzačov.


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok