Najväčšou prekážkou ukrajinskej protiofenzívy môžu byť ruské vrtuľníky Kamov Ka-52

Ukrajinská protiofenzíva sa neuskutočňuje podľa plánu a priznávajú to aj kľúčoví predstavitelia Kyjeva. Veľký podiel má na tom aj jeden z ruských strojov, voči ktorému jednotky brániacej sa krajiny nenachádzajú účinný recept.

Russian troops deploy Kamov Ka-52 helicopters to destroy Ukrainian Army strongpoints Kamov Ka-52 Alligator. Foto: Profimedia.sk

Ukrajinská protiofenzíva podľa medzinárodných pozorovateľov nenapreduje ideálnym spôsobom a brániaca sa krajina podľa nich dosahuje len malé územné zisky za cenu veľkých strát mužov a techniky.

Problémy v operácii na znovuzískanie anektovaného územia minulý týždeň v stredu priznal aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten uviedol, že postup v protiofenzíve je pomalší, než sa očakávalo. Dodal ale, že nejde o hollywoodsky film a že výsledky sa nedajú očakávať okamžite.

Dôvodov, prečo je tomu tak, existuje viacero. No tie hlavné možno nájsť na strane Rusov, ktorí sa na začiatok ukrajinského útoku veľmi dobre pripravili.

V prvom rade netrpia absenciou zásob, problémami v logistike alebo nedostatkom jednotiek tak, ako sme toho boli mnohokrát svedkami v predošlých fázach vojny.

V druhom rade hrá úlohu dobre vybudované opevnenie v podobe takzvaných dračích zubov, zákopov, bunkrov, betónových zátarás a v neposlednom rade podmínovaných území.

Do tretice sa často hovorí o delostreleckej prevahe a taktiež prevahe v letectve, ktorá sa navyše násobí obmedzenou ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Stroj, na ktorý Kyjev nemá odpoveď

Zástupca šéfredaktora najväčšieho nemeckého denníka Bild Paul Ronzheimer navštívil frontovú líniu na Ukrajine. Konkretizoval, že hlavnou prekážkou ukrajinskej protiofenzívy sú ruské útočné vrtuľníky Kamov Ka-52 Alligator.

Ako povedal novinárovi jeden z ukrajinských vojakov, Rusi útočia z vrtuľníkov na vzdialenosť až ôsmich kilometrov, no ukrajinskí vojaci im na takú vzdialenosť nemajú čím odporovať.

„Toto je jeden z kľúčových problémov, ktorý sa prejavil v ukrajinskej protiofenzíve: nie je dostatočná protivzdušná obrana, neexistuje vlastné letectvo, nie je dostatok toho, o čom v posledných mesiacoch tak naliehavo hovoril prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj,“ píše Ronzheimer.

Poznamenal tiež, že je priskoro povedať, či bude protiofenzíva ukrajinskej armády úspešná alebo neúspešná. Žurnalista zároveň označil situáciu za „hroznú“, ak Ukrajina nedosiahne úspech na bojisku a západní spojenci ju začnú tlačiť do rokovaní s Ruskom.

Ruskí vojnoví blogeri tvrdia, že Kyjev od začiatku protiofenzívy nezničil ani jednu takúto helikoptéru. Ukrajina naproti tomu konštatuje, že sa jej podarilo zneškodniť už tri stroje.

Čo je Ka-52 Alligator?

Kamov Ka-52 Alligator je jediná bojová helikoptéra na svete, v ktorej je posádka umiestnená vedľa seba. Je určená na ničenie obrnených pozemných cieľov, živej sily, ale aj vzdušných cieľov. Jeden kus stojí vyše 14 miliónov eur.

Je charakteristická dvojrotorovým usporiadaním a silným pancierovaním. Zaujímavosťou je, že dokáže lietať aj s poškodeným chvostom. Disponuje termokamerou, laserovým diaľkomerom a varovným systémom pred ožiarením laserom. Posádka má v kokpite 4 väčšie a 2 menšie displeje, kde sa zobrazujú všetky potrebné údaje. Výzbroj helikoptéry predstavuje kanón kalibru 30 milimetrov, navádzané rakety krátkeho dosahu, neriadené a riadené strely.

Prvý prototyp dvojmiestnej verzie Ka-50, nazvanej Ka-52, bol predstavený v roku 1996 na výstave Aero India 96. Sériová výroba sa začala 29. októbra 2008 a prvé 4 helikoptéry Ka-52 prevzala ruská armáda 28. decembra 2010.


Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac