Ako vyzeral prvotný vrcholový manažment cirkvi. Deň, ktorý spája príbehy prvého pápeža Petra a top misionára Pavla

Svätý Peter a svätý Pavol na ikone z Belozerska z 13. storočia. Foto: Wikimedia Svätý Peter a svätý Pavol na ikone z Belozerska z 13. storočia. Foto: Wikimedia

Ten prvý, Peter, začínal ako jednoduchý rybár. Niekdajšia spoločenská vrstva toho druhého, Pavla, nám zasa slúži na pejoratívne označenie pokryteckého človeka.

Svojho prvého pápeža našiel jeho Učiteľ Ježiš na lodi po nevydarenej nočnej šichte s prázdnymi rybárskymi sieťami. A hneď mu ponúkol novú prácu v „oddelení ľudských zdrojov v nadnárodnej spoločnosti cirkvi“, ktorú sa chystal rozbehnúť. Šimon, ako sa pri prvom stretnutí s Ježišom volal neskorší apoštol Peter, sa spolu s ostatnými spoločníkmi nechal nahovoriť a absolvovali zhruba trojročné teoreticko-praktické školenie. (porov. Lk 5,1-11)

Svojej úlohy najvyššieho pastiera, ktorou vzkriesený Ježiš poveril Šimona Petra trojnásobnou otázkou o láske, sa rodák z Betsaidy (mesta rýb) zhostil už pri voľbe prvého náhradníka Mateja na miesto uprázdnené po smrti bývalého kolegu Judáša (Sk 1,15-26). Peter predniesol svoju prvú pamätnú kázeň v deň Turíc (Sk 2,14-40) s úspešným „úlovkom“ troch tisícov duší a otvoril dvere do cirkvi prvým pohanom (Sk 10, 9-48).

Po tom, čo zveril Jakubovi Mladšiemu starostlivosť o jeruzalemskú komunitu, odišiel „na iné miesto“ (Sk 12, 1 – 17), t. j. do Antiochie v Sýrii (Gal 2, 11). Následne predsedal Jeruzalemskému koncilu, ktorý pohanov oslobodil od povinnosti prijímať obriezku pri vstupe do cirkvi (Sk 15, 1 – 12).

Známa je tiež jeho dlhá misionárska cesta cez Pontus, Kapadóciu, Galáciu, Bytíniu a Malú Áziu (1Pt 1, 1). Jeho životná cesta napokon viedla do Ríma, kde sa skončila mučeníckou smrťou počas prenasledovania kresťanov za vlády cisára Neróna. Zmieňuje sa o tom cirkevný historik Euzébius citujúc Origena Alexandrijského († 253): „Peter (…), keď napokon prišiel do Ríma, bol ukrižovaný dole hlavou, lebo žiadal, aby mohol takto trpieť.“

Ako prevychovať zblúdeného človeka? Ponukou práce!


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami