Stovky pediatrov podávajú výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb. Sú preťažení

Stovky pediatrov k piatku podávajú výpoveď z ambulantných pohotovostných služieb (APS). Odôvodňujú to okrem iného ich nedostatkom a preťaženosťou. Žiadajú dodržiavanie Zákonníka práce, rešpektovanie pracovného času, práva na oddych po práci aj na ochranu zdravia. Poukazujú pritom na to, že návrhy na zmenu fungovania pohotovostí v parlamente nepodporili.

chrípka, TSK, Ilustračná snímka Foto: TASR

Že slovenské deti nemá kto liečiť, už zaznieva zo všetkých strán. V systéme chýba každý piaty pediater a každý druhý z tých, čo pracujú, je dôchodca. Dokonca máme 24 lekárov starších ako osemdesiat rokov.

Keby všetci títo lekári odišli do dôchodku, okolo 700- až 800-tisíc detí by ostalo bez pediatra. Nemal by ich teda kto liečiť, očkovať, robiť preventívne prehliadky či predpisovať lieky. Lekárske spoločnosti preto bijú na poplach a hľadajú riešenia, ako starnúcich doktorov odbremeniť, aby ostali v ambulancii čo najdlhšie.

Vychovať pediatra totiž trvá desať rokov. Podľa štatistík nám na Slovensku ročne pribudne v priemere 40 až 50 detských lekárov a väčšina z nich si volí prácu v nemocniciach.

„Je absolútne kľúčové využiť limitované ľudské zdroje na zabezpečenie základnej liečebnej a preventívnej zdravotnej starostlivosti o deti a dospievajúcich na najbližšie obdobie. To sa dá docieliť jedine optimálnym využitím ich pracovnej kapacity, ktorá nie je neobmedzená,“ skonštatovala Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSPPS SLS).

Rušenie pohotovostí spustilo celoštátnu kritiku

Ministerstvo zdravotníctva preto navrhlo, že lekárom uľahčí prácu aspoň po šichte v ambulancii a to tak, že zmení fungovanie ambulantných pohotovostí. Chcelo skrátiť ordinačné hodiny o dve hodiny (do 20.00 h) a zatvoriť štrnásť pohotovostí.

Už dnes však táto oblasť zdravotnej starostlivosti nefunguje, ako by mala.

Podľa vyhlášky by malo na Slovensku fungovať 61 pevných bodov. V skutočnosti však sedem pohotovostí nefunguje, lebo v nich nemá kto pracovať. Ide o Bánovce nad Bebravou, Malacky, Moldavu nad Bodvou, Púchov, Revúcu, Veľký Krtíš a Zlaté Moravce.

Napriek tomu chcelo ministerstvo zatvoriť ďalších štrnásť pohotovostí, čím by ich počet klesol z 54 na 40. Konkrétne v mestách Dubnica nad Váhom, Galanta, Kráľovský Chlmec, Medzilaborce, Myjava, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Partizánske, Pezinok, Piešťany, Ružomberok, Sabinov, Senica a Šaľa.

Foto: MZ SR

Takéto zmeny však vítali len ambulantní lekári. Niektoré dotknuté okresy spustili petíciu a vyzbierali tisíce hlasov. Protestovali aj nemocniční lekári a záchranári argumentujúc, že robota sa pridá im, lebo pacienti nezmiznú a niekto ich bude musieť previezť do nemocnice a tam ošetriť.

Ambulantní pediatri oponovali, že nehrozí, že by ťažko choré deti nedostali zdravotnú starostlivosť, lebo ambulantná pohotovostná služba nie je pre osoby, ktoré sú bezprostredne v ohrození života, napríklad infarkty, otravy, vdýchnutie cudzieho telesa či vážne zranenia. Tie sa majú riešiť na urgentnom príjme v nemocnici.

Navyše podľa údajov rezortu zdravotníctva rodičia po 20. hodine služby APS buď vôbec nevyhľadávajú, alebo sa ich počty mesačne pohybujú v jednotkách.

O návrhoch ministerstva sa nakoniec nehlasovalo

Keď ministerstvo narazilo na tvrdý odpor, pôvodné plány o rušení pohotovostí 12. júna zmiernilo. Minister zdravotníctva Michal Palkovič uviedol, že v regiónoch s dostatočným počtom lekárov by mohli zostať detské ambulantné pohotovosti, pri ktorých sa pôvodne avizovalo zrušenie, zachované.

Konkrétne má ísť o Partizánske či niektoré regióny Oravy. Napríklad zrušenie detskej pohotovosti v Námestove kritizoval aj predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina). „Je to podľa mňa nelogické rušiť ambulanciu, kde je veľa pacientov aj dostatok lekárov a presúvať ich do inej ambulancie vzdialenej desiatky kilometrov, kde nemajú dostatok zdravotného personálu, aby to vykryli. Preto som presvedčený, že bude najlepšie zachovať pohotovostnú ambulanciu pre deti a dorast v Námestove,“ dodal Kollár.

Palkovič preto potvrdil, že tam, kde je dostatočný počet lekárov ambulantných pohotovostných služieb (APS), spraví ministerstvo doplnkový program a chod pohotovostí zabezpečí v spolupráci so samosprávami.

Neskôr však vysvitlo, že rušiť sa nebudú žiadne pohotovosti. Ministerstvo zdravotníctva 21. júna rozhodlo, že zmeny prichystá, ale ich politické schválenie nechá na ďalšiu vládu. Tá nastúpi po predčasných parlamentných voľbách, ktoré budú 30. septembra.

V parlamente sa vraj nenašiel poslanec, ktorý by si osvojil návrh zmien vo fungovaní ambulantných pohotovostí. „Tým, že si to nikto neosvojil a nemáme indície, že by si to niekto chcel osvojiť, tak to pripravíme do ďalšej vlády, ktorá bude po predčasných voľbách,“ povedal Palkovič.

Pediatri vypovedali dobrovoľnú službu, v ordinácii ich však nájdete

Pediatri preto v piatok pred začiatkom letných prázdnin buchli do stola a vec sa rozhodli vyriešiť rázne.

„Po zverejnení návrhov na zmeny APS sa rozpútali vášne z jednotlivých regiónov, ignorujúce fakty a sledujúce jediný záujem, nenahnevať voličov. Politici ani spoločnosť nevypočula primárnych pediatrov, a preto tí využili svoje zákonné právo a začali podávať výpovede zo zmlúv s poskytovateľmi APS,“ podotkla spoločnosť.

Pediatri podľa vlastných slov odmietajú slúžiť nad rámec pracovného času určeného Zákonníkom práce a slúžiť bez ohľadu na ich vek a zdravotný stav. „Odmietame povinnosť, akú nemá žiaden pracujúci v tomto štáte, povinnosť slúžiť mimo pracovného času,“ povedali.

Zároveň žiadajú profesionalizáciu ambulantných pohotovostných služieb, zvýšenie platieb za využitie služby APS, ale aj zvýšenie mzdy lekára za hodinu služby. Rovnako apelujú aj na edukáciu pacientov o tom, ako riešiť ľahké ochorenia. To sa môžu rodičia dočítať na tejto webstránke.

Výpoveďami chcú pediatri podľa odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo pre deti a dorast Eleny Prokopovej vyslať signál, že v APS neslúžia dobrovoľne. Zdôraznila, že pediater, ktorý pracuje v ambulancii, je povinný slúžiť na ambulantnej pohotovosti. Poukázala, že väčšina pediatrov mala podpísané dobrovoľné zmluvy, pretože im zaručovali vyššiu mzdu a možnosť vyberania služieb. Ako dobrovoľníci dostanú dvanásť eur za hodinu, v opačnom prípade deväť eur za hodinu.

„Teraz, ako sme podali výpovede, si nebudeme môcť vyberať služby, bude nás rozpisovať vyšší územný celok, budeme slúžiť za deväť eur v hrubom, ale nikto nebude môcť povedať, že pediatri slúžia dobrovoľne,“ dodala pre TASR. Ak by do služby nenastúpili, hrozí im pokuta tritisíc eur.

Mimoparlamentná strana Aliancia v tejto súvislosti vyzvala predsedu parlamentu Borisa Kollára, aby sa situáciou bezodkladne zaoberali na mimoriadnej schôdzi NR SR. Volebná líderka strany Eduarda Hegera Demokrati Andrea Letanovská vníma, že pediatri sú preťažení. Mrzí ju, že v parlamente sa nenašiel poslanec, ktorý by sa ujal návrhu na zmenu fungovania pohotovostí, pričom by podľa nej súčasnú situáciu zlepšil.

(tasr, est)


Nižšia účasť ako po iné roky, zaujímavé nosné témy, ale aj absencia automobilky Volvo. Aj taký bol dvojdňový veľtrh práce Profesia day v Košiciach.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Odchodom z klubu SNS sa nám otvárajú ruky a môžeme kritizovať aj niektoré veci ministrov za SNS, hovorí poslanec Pavel Ľupták z Národnej koalície pre denník Štandard.
Prejsť na článok
Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.…
Prejsť na článok
Najnovšie dáta k deficitu verejných financií, ktoré zverejnil v pondelok Štatistický úrad SR, hovoria jasne. Konsolidácia bola a ostáva témou číslo jedna.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Pacienti…
Prejsť na článok