Misia svätých Cyrila a Metoda bola epochálnym činom, vraví kňaz Michal Hospodár

Na sviatok svätých slovanských vierozvestov a spolupatrónov Európy sv. Cyrila a Metoda (5. júla) prináša Štandard rozhovor s vysokoškolským pedagógom, gréckokatolíckym duchovným a dlhoročným predsedom Spolku sv. Cyrila a Metoda Michalom Hospodárom. V rozhovore sa dozviete, v čom spočíva univerzálnosť poslania solúnskych bratov, čo ich motivovalo nezištne slúžiť iným a na akej úrovni rozvoja bola staroslovienčina, keď do nej dokázali preložiť Bibliu. 

22Cyril_and_Methodius_-_Bulgarian_cartoon,_1938 Cyril a Metod na karikatúre z bulharských novín z roku 1938. Foto: wikimedia

Dlhé roky ste boli predsedom gréckokatolíckeho Spolku sv. Cyrila a Metoda v Michalovciach. Dnes ste jeho podpredsedom. Aké je povedomie o týchto svätcoch medzi gréckokatolíkmi?

Na úvod by som rád zdôraznil, že Gréckokatolícka cirkev na Slovensku sa považuje za dedičku cyrilo-metodského modelu kresťanstva vo viere i v obrade. Odráža sa to ponajprv v liturgickom kalendári, kde osobitne slávime pamiatku skonu sv. Konštantína Filozofa (14. február), pamiatku skonu sv. Metoda (6. apríl), ich spoločný sviatok podľa východného kalendária (11. máj) a od čias pápeža Leva XIII. aj odporúčaný sviatok 5. júla, ktorý je v súčasnosti na Slovensku štátnym sviatkom. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami