Fenomén Šarij: Ukrajinská opozícia voči všetkým

Anatolij Šarij. Foto: FB AŠ Anatolij Šarij. Foto: FB AŠ

Anatolij Anatolievič Šarij, ukrajinský novinár, videobloger a politicky činná osobnosť. Od roku 2012 žijúci v exile na území Európskej únie, aktuálne v Španielsku a strážený ochrankou. Nenávidia ho asi všetci, od Janukoviča cez Porošenka až po Zelenského, rovnako ukrajinskí ultranacionalisti, ale aj ruskí takzvaní turbopatrioti a ešte viac ruská opozícia.

A majú za čo. Nešetrí nikoho z nich, ideologicky sa nevyhýba v zásade žiadnym témam. Jedni ho označujú za prokremeľského, prípadne proruského, druhí zase, že pracuje pre ukrajinskú kontrarozviedku (SBU). Na Ukrajine je na neho vydaných niekoľko zatykačov. Prvé ešte z obdobia vlády prezidenta Viktora Janukoviča, posledný bol vydaný počas vlády prezidenta Volodymyra Zelenského za vlastizradu.

Jeho život do núteného exilu je pomerne pestrý, v osobnej aj profesionálnej rovine. Od vyliečenej závislosti od hazardných hier cez prácu v rôznych médiách až po vedúceho investigatívneho oddelenia v redakcii portálu Obozrevateľ. Po reportážach o krytí obchodu s drogami Úradom boja proti nezákonnému obehu narkotík nastalo v jeho živote turbulentné obdobie. Prešiel si incidentom streľby v McDonald’s ako obvinený cez vyhrážky smrťou, streľbu na jeho auto až sa nakoniec stal v roku 2012 prvým ukrajinským novinárom, ktorý dostal politický azyl v Európskej únii. Odvtedy sa všetky vlády na Ukrajine usilujú o jeho vydanie. Doposiaľ neúspešne.

Za veľmi krátky čas nato prišli turbulentné roky pre celú Ukrajinu. V inkriminovanom období začína prostredníctvom svojich videoblogov komentovať dianie na Ukrajine a pokračuje aj vo svojej investigatívnej činnosti. Odhaľuje spoločensky závažné kauzy a poukazuje na nešváry postmajdanovskej Ukrajiny, čím si znepriatelil predovšetkým ultranacionalistov. No stihol sa posekať aj s takzvanou ruskou opozíciou a aj so samotným Alexejom Navaľným. Súdne spory viedol aj s bývalým advokátom Markom Fejginom, ktorý zastupoval napríklad skupinu Pussy Riot. Na základe rozhodnutia súdu sa Fejgin musel Šarijmu verejne ospravedlniť.

Ruskojazyčný Ukrajinec Šarij

Šarij sa charakterizuje ako pravoslávny ruskojazyčný Ukrajinec, ktorému záleží na svojej krajine. Ostro kritizoval udalosti na Majdane aj dianie po ňom. Odhaľoval, ako ich aj sám nazýva, nacistov, ktorí boli problémom Ukrajiny aj v minulosti a po ruskej invázii nikam nezmizli. Ako sám tvrdí, po 24. februári 2022 boli ešte naviac legitimizovaní, čo mieni predovšetkým ako kritiku Ruskej federácie a jedného z cieľov takzvanej špeciálnej vojenskej operácie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami