Fenomén Šarij: Ukrajinská opozícia voči všetkým

Anatolij Anatolievič Šarij, ukrajinský novinár, videobloger a politicky činná osobnosť. Od roku 2012 žijúci v exile na území Európskej únie, aktuálne v Španielsku a strážený ochrankou. Nenávidia ho asi všetci, od Janukoviča cez Porošenka až po Zelenského, rovnako ukrajinskí ultranacionalisti, ale aj ruskí takzvaní turbopatrioti a ešte viac ruská opozícia.

Anatolij Šarij. Foto: FB AŠ Anatolij Šarij. Foto: FB AŠ

A majú za čo. Nešetrí nikoho z nich, ideologicky sa nevyhýba v zásade žiadnym témam. Jedni ho označujú za prokremeľského, prípadne proruského, druhí zase, že pracuje pre ukrajinskú kontrarozviedku (SBU). Na Ukrajine je na neho vydaných niekoľko zatykačov. Prvé ešte z obdobia vlády prezidenta Viktora Janukoviča, posledný bol vydaný počas vlády prezidenta Volodymyra Zelenského za vlastizradu.

Jeho život do núteného exilu je pomerne pestrý, v osobnej aj profesionálnej rovine. Od vyliečenej závislosti od hazardných hier cez prácu v rôznych médiách až po vedúceho investigatívneho oddelenia v redakcii portálu Obozrevateľ. Po reportážach o krytí obchodu s drogami Úradom boja proti nezákonnému obehu narkotík nastalo v jeho živote turbulentné obdobie. Prešiel si incidentom streľby v McDonald’s ako obvinený cez vyhrážky smrťou, streľbu na jeho auto až sa nakoniec stal v roku 2012 prvým ukrajinským novinárom, ktorý dostal politický azyl v Európskej únii. Odvtedy sa všetky vlády na Ukrajine usilujú o jeho vydanie. Doposiaľ neúspešne.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými  Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami