Vlk vystrašil ľudí v Tatranskej Polianke: Riaditeľ TANAP-u vyzýva na pokoj a opatrnosť

TATRANSKÁ POLIANKA – Informácia o výskyte vlka na území Tatranskej Polianky obletela internet a oficiálnu stránku mesta Vysoké Tatry. Tento „vlk-samotár" vyvolal obavy u miestnych obyvateľov, ktorým sa odporúča zachovať opatrnosť.

Podujatie k Medzinárodnému dòu lesov v bratislavskej ZOO (ilustračná fotografia). Foto: Jaroslav Novák/TASR

Reportáž o tomto fenoméne odvysielala televízia JOJ a riaditeľ Tatranského národného parku (TANAP), Pavol Majko, v ktorej poskytol nasledovné stanovisko: „Evidujeme výskyt vlčích rodín v rámci Tatranského národného parku. Je pravdou, že sa prestali loviť a budú pomerne častejšie viditeľné. Treba zachovať pokoj a nešíriť paniku. Nič fatálne sa nedeje. Treba to brať s pokojom a kochať sa. Kde inde by mal byť ako v národnom parku. Nie je na námestí v Poprade, tu je doma,“ povedal riaditeľ Majko v rozhovore pre TV JOJ.

Vzhľadom na výskyt vlka v turistickej časti Tatier je vhodné vedieť, ako sa správať v prípade stretu s týmto dravým zvieraťom. Tu je niekoľko užitočných tipov:

  • Nevyplašte sa a zachovajte pokoj: Vlky sa zvyčajne vyhýbajú ľuďom a nezaujímajú sa o nich. Pokiaľ sa ocitnete v blízkosti vlka, zachovajte pokojný postoj a nevyvolávajte agresiu.
  • Držte sa spoločne v skupine: Ak sa nachádzate v prírode, je vždy bezpečnejšie zostať v skupine. Vlky majú tendenciu vyhľadávať najmä osamelé zvieratá, preto ak ste so psom, majte ho na vôdzke.
  • Neschádzajte z označených chodníkov: Vyhýbajte sa neoznačeným turistickým trasám. Označené turistické trasy vás vedú bezpečným spôsobom cez oblasť a minimalizujú riziko stretnutia sa so zvieratami.
  • Nepribližujte sa k vlkom: Ak zbadáte vlka vo vzdialenosti, neodporúča sa mu približovať. Vlky majú svoj vlastný priestor a ich správanie je nevyspytateľné. Udržujte bezpečnú vzdialenosť a neohrozujte seba, ani bezpečie zvieraťa.
  • Informujte príslušné orgány: Ak máte akýkoľvek nebezpečný alebo problematický kontakt s vlkom, mali by ste o tom informovať príslušné orgány, ako je napríklad Tatranský národný park alebo miestna polícia. Poskytnutie správnych informácií im pomôže pri sledovaní a riadení situácie.

Dôležité je si uvedomiť, že výskyt vlka v Tatrách je prirodzeným javom, a preto je dôležité rešpektovať túto skutočnosť. S dodržiavaním uvedených opatrení sa dá minimalizovať potenciálne riziko pre ľudí aj zvieratá.