Poliakom mali v Mexiku vyrezať orgány. Ministerstvo to dementuje

AKTUALIZOVANÉ Mladí Poliaci sa stali obeťou podvodu, ktorý skončil odobratím ich orgánov. V polovici februára odišli za prácou do Mexika, naspäť sa však vrátil len jeden z nich, informovali poľské médiá. Mexické ministerstvo zahraničia však tieto správy dementuje.

Flight to Los Mochis Ilustračná fotografia. Foto: Daniel Ramirez/TASR

Poľskí dvadsiatnici, ktorých mená sú pre povahu prípadu tajné, si chceli v Mexiku privyrobiť. Namiesto práce ich však čakal zápas o život, uviedli poľské médiá.

Akú prácu mali na mieste vykonávať, nie je známe. Minulý týždeň dostala rodina jedného z nich oznámenie o úmrtí. Po príchode za veľkú mláku mladým mužom podľa poľských médií vyrezali obličky a možno aj ďalšie orgány. Jeden z Poliakov je mŕtvy a druhý je hospitalizovaný v kóme.

Informácie pre poľský portál Onet potvrdilo ministerstvo zahraničných vecí a veľvyslanectvo Poľskej republiky v Mexiku. To po informovaní o udalosti okamžite prijalo príslušné opatrenia. Poľský konzul je v neustálom kontakte s rodinnými príslušníkmi obetí, zamestnávateľom a miestnou prokuratúrou, ktorá vyšetruje okolnosti prípadu.

Mexiko: Nie je to pravda

Poľský minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro nariadil prešetrenie prípadu, ktorý nazval „vraždou a pokusom o vraždu“ dvoch mladých Poliakov v Mexiku.

Mexické ministerstvo zahraničia však neskôr vo svojom vyhlásení uviedlo, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by tieto udalosti súviseli s odobratím a prípadným obchodovaním s orgánmi.

Poliak pravdepodobne skonal na otravu oxidom uhoľnatým. Dvadsaťročného muža mali nájsť 14. februára bez známok života v byte v meste Metepec západne od Mexico City. Podľa mexickej prokuratúry nemal na tele žiadne znaky poranení.


Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok