Konkurencia dolára. Mena BRICS bude založená na zlate, oznámila Moskva

F0jGSfGX0AALHTK Ilustračný obrázok. Zdroj: Twitter

Ekonomická aliancia BRICS zložená z Číny, Indie, Ruska, Brazílie a Južnej Afriky pracuje na vlastnej mene, ktorej hodnota bude založená na zlate. Uviedla to ruská štátna televízia Russia Today. Cieľom je narušiť dominantné svetové postavenie dolára. Oficiálne by to mali oznámiť na augustovom samite v Južnej Afrike.

Trend, ktorému sa začalo hovoriť dedolarizácia, pokračuje. Krajiny ako Čína začali v ostatných mesiacoch vo veľkom nakupovať zlato. Práve v prípade Pekingu malo podľa analytikov ísť o snahu zvýšiť kredibilitu tamojšej meny jüanu.

Od apríla 2023 sa však tiež verejne diskutuje fakt, že ekonomická aliancia BRICS chce zaviesť vlastnú digitálnu menu. Tá by mala byť založená na zlate, čo by podľa expertov tejto mene mohlo poskytnúť určitú stabilitu a dôveryhodnosť.

Ruská televízia RT cituje vo svojej reportáži okrem iného oficiálny Twitter ruskej ambasády v Keni. „Štáty BRICS plánujú vytvoriť novú obchodnú menu, ktorá bude založená na zlate. Čím ďalej, tým viac krajín prejavuje túžbu pridať sa k aliancii BRICS,“ uviedla ambasáda začiatkom júla s odkazom na aprílový článok serveru Foreign Policy. O túžbe viacerých štátov pripojiť sa k aliancii hovorí vo svojej reportáži aj RT, ale nespomína, o aké krajiny by malo ísť. Podľa agentúry TASS má v každom prípade ísť napríklad o Bielorusko.

Správy o spoločnej mene BRICS zatiaľ prichádzajú najmä z Ruska. Prechod rubľa na zlatý štandard dlhodobo patrí k nesplneným cieľom Kremľa.

Predstaviteľ Novej rozvojovej banky, ktorú založili štáty BRICS, Leslie Maasdorp v interview pre agentúru Bloomberg uviedol, že vytvorenie akejkoľvek menovej alternatívy je skôr stredno až dlhodobá ambícia. „V súčasnosti nič nenasvedčuje tomu, že by aliancia BRICS mala vlastnú menu vytvoriť v najbližšom čase,“ povedal Maasdorp.

Nové informácie ohľadom vývoja digitálnej meny sa objavili približne mesiac pred samitom štátov BRICS, ktorý sa odohrá v auguste v juhoafrickom Johannesburgu. „Zastánci dedolarizácie tvrdia, že tento proces by znížil závislosť ostatných krajín od amerického dolára a americkej ekonomiky, čo by mohlo pomôcť zmierniť dopad ekonomických a politických zmien v USA na ich vlastné ekonomiky. Krajiny zároveň môžu znížiť mieru vystavenia výkyvom mien a zmenám úrokových sadzieb, čo môže prispieť ku zlepšeniu ekonomickej stability a zníženiu rizika finančných kríz,“ píše spravodajský portál Firstpost.

Najväčší záujem o vytvorenie platidla má pre západné sankcie Rusko. Projekt však môže naraziť na nedôveru medzi členskými krajinami. Napríklad Čína s Indiou sa doteraz pretláčajú o hranice v Himalájach. Babakov sa však domnieva, že pokiaľ by sa spojili také silné ekonomiky, ako je Rusko, Čína a India, môže vzniknúť životaschopná evolučná digitálna transakcia. „Situácia by najviac osožila Číne, naopak by si nepolepšil Západ a Spojené štáty. Stratégia je vybudovaná tak, aby nechránila ani euro ani dolár,“ povedal Babakov MSN.

(dv)


Ďalšie články