Tibor Vichta rozoznal veľkú tému i príbeh. Vedel, že ideológie sa menia zo dňa na deň, ale človek zostáva rovnaký

V piatok 14. júla si pripomíname nedožité deväťdesiate narodeniny scenáristu a dramaturga Tibora Vichtu. Filmoví novinári ho označili za najlepšieho slovenského scenáristu.

Ctibor Štítnický, ředitel filmového studia Bratislava, Petr Solan, režisér, Jitka Zelenohorská, herečka, Tibor Vichta, scénárista Na snímke z roku 1966 herečka Jitka Zelenohorská a dramaturg a scénárista Tibor Vichta. Foto: Profimedia.sk

Scenáristi sú ako Columbova manželka. Nikto ich nepozná, ale sú dôležití. Práca dramaturga je rovnako úplnou neznámou a len málokto tuší, čo táto profesia presne znamená.

Tibor Vichta bol scenáristom takých filmov ako Boxer a smrť, Balada o siedmich obesených, Smrť šitá na mieru či Noční jazdci. Pod jeho dramaturgickým vedením vznikli napríklad diela: Postav dom, zasaď strom, Ja milujem, ty miluješ či Signum laudis.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.