Chápadlá hazardu sa naťahujú z internetu, tento rok tam hráči vložili 1,5 miliardy eur

Poker_RV Foto: Róbert Valent

Internet sa stáva pre prevádzkovateľov hazardu čoraz príťažlivejším kanálom. Z roka na rok tam poskočili vklady o viac ako miliardu eur. Prostredie na internetový hazard je na Slovensku žičlivé.

Hazard na Slovensku je už od nepamäti, ale v poslednom období sa mu darí. Stretávame sa s ním skoro všade. Niekto hazarduje so životom, niekto zas hazarduje so zdravím, ale jeden z najvážnejších je hazard v herniach, kasínach a na internete.

„Štúdie naznačujú, že každý štvrtý hráč, ktorý hrá na výherných automatoch, vykazuje veľké znaky rizikového hrania. Približne polovica hráčov v herniach nemá svoju hru pod kontrolou,“ hovorí Peter Beňa z dobrovoľnej občianskej iniciatívy Zastavme hazard. 

Aké peniaze sa točia v hazarde na Slovensku?

Ľudia míňajú na hazard miliardy eur

V roku 2019 vložili ľudia na Slovensku do hazardu, menovite do výherných automatov, kasín a internetových stávok takmer 2,2 miliardy eur. Vyplýva to z údajov, ktoré poskytol Štandardu Úrad pre reguláciu hazardných hier (ÚRHH). Aby sme si uvedomili vážnosť situácie, v prepočte ide o viac ako desatinu toho, s čím vlani hospodáril celý štátny rozpočet.

Ak k tomu pripočítame kurzové stávky, číselné lotérie, žreby, potom sa objem vložených peňazí presiahne 4,1 miliardy eur. To už je takmer toľko, koľko štát minul v roku 2019 na zdravotníctvo. Alebo toľko, čo utratia občania na Slovensku v maloobchodoch za tri mesiace.

Formy hazardu sú na Slovensku rozličné. Naviac peňazí priniesli hráči do herní, teda zariadení s hracími automatmi. Vlani to bolo 1,6 miliardy eur.

Odvetvie hazardu je vysoko ziskové. Keď zoberieme do úvahy len kasína, hracie automaty a internet, prevádzkovateľom ostal vlani, v zmysle príslušnej odbornej terminológie, vo vrecku výťažok v hodnote 479 miliónov eur, čo je 22 percent z celkových vkladov. Najlepšie sa v minulom roku zarábalo na herných automatoch, prevádzkovateľom ostalo až 26 percent, najmenej na internete, štyri percentá.

Ak zoberieme celkový objem hazardu vrátane stávkovania a žrebov, prevádzkovateľom ostane z tohto druhu podnikania až 816 miliónov eur.

Čísel uvádzame veľa, ale je to potrebné, aby sme si uvedomili, o aké peniaze ide. Zo zárobku prevádzkovateľov hazardu a stávkovania by sa pokryl celoročný rozpočet vysokých škôl na Slovensku.

Zariadenia s hracími automatmi dostali podporu ako ostatní

V roku 2020 popularita hazardu z hľadiska objemu vkladov celkovo neklesá. A to napriek tomu, že herne museli svoje brány na istý čas pre pandémiu zatvoriť. V apríli nepadlo do hracích automatov ani euro. Po znovuotvorení sa herne rýchlo pozbierali a vrátili sa späť k starému režimu. Odvtedy boli hráči ochotní vložiť do automatov každý mesiac vyše 100 miliónov eur, čím sa zopakovali čísla známe spred vypuknutia pandémie. 

Pre výpadky ziskov spôsobených uzatvorením herní v jarných mesiacoch doľahla na prevádzkovateľov kríza. Vláda ich, podobne ako iné prevádzky, odškodňovala v rámci balíka Prvej pomoci. Vyvolalo to nesúhlas.

„Chápeme, že vláda sa bojí nárastu nezamestnanosti. Niektoré formy podnikania však treba čo najviac obmedziť, lebo spôsobujú obrovské spoločenské škody,“ hovorí Beňa. „Preto sme navrhovali, aby v prípade hazardných hier vláda radšej podporila zamestnávateľov, ktorí zamestnajú ľudí, ktorí stratia prácu v herniach a kasínach, ak by niektoré z nich skrachovali.” Takýto prístup vláda neuplatnila.

Podobný scenár ako pri herniach postihol kasína. Pre pandémiu ostali na jar zavreté. Podľa Beňa tak kasína prišli na vkladoch o viac ako 30 miliónov eur. Po prvej vlne korony sa ľudia do kasín vrátili. Svedčia o tom štatistiky. Za jún až september vložili do hazardu v kasínach o takmer sedem miliónov viac ako v porovnateľnom období minulého roka.

Kasína sú však v nemalej miere závislé od výherných prístrojov umiestnených v ich prevádzkach. Tie im zabezpečujú viac ako dve tretiny vkladov. Čo to znamená?

Beňa predpokladá: „Ak by sme na Slovensku zakázali živé hry ako poker, kocky či živú ruletu, kasína by to prežili. Zákaz výherných prístrojov by však doviedol mnohé kasína do krachu.”

Poker v kasíne. Foto: pixabay.com

Veľký rozmach internetového hazardu

Úplne inak sa v poslednom čase vyvíjala situácia pri internetových hrách. Ukazuje sa, že tie priťahujú prevádzkovateľov čoraz viac. Navyše tomu nahráva súčasná situácia v súvislosti s pandémiou koronavírusu, keď ľudia ostávajú izolovaní vo vlastných obydliach a sú odkázaní na spojenie so svetom cez info-komunikačné kanály a internet.

Ďalšou dobrou správou pre internetových prevádzkovateľov hazardu bola ochota vlády otvoriť im donedávna monopolný trh. „Do júna 2019 bolo možné hrať legálne internetové hry v Tipose. Ostatné stránky sa snažil štát blokovať,” hovorí Beňa.

Po novele zákona z jari minulého roka sa zlegalizovali ďalšie hazardné hry na internete. Ministerstvo financií sa vtedy rozhodlo ísť cestou uvoľnenia a uplatňovania následnej príslušnej regulácie. Argumentom bolo, že treba zamedziť používaniu nelegálnych zahraničných serverov.

Zmena prístupu sa prejavila na rozmachu legálneho internetového hazardu. V roku 2019 boli vklady hráčov v priemere okolo 20 miliónov eur, z ktorých prevádzkovateľom pripadla takmer desatina. Ku koncu roka 2019, keď vznikali súkromné online kasína, sa zárobky zvýšili o tretinu.

Keď sa spustila reklamná kampaň internetových prevádzkovateľov, vklady začali prudko rásť. To bolo začiatkom roka 2020.

Pred kampaňami začala iniciatíva Zastavme hazard varovať ešte v čase, keď sa chystala príslušná novelizácia zákona o hazardných hrách a keď sa plánoval rušiť štátny monopol Tiposu. Nestalo sa tak a čo bol výsledok?

„V priebehu troch mesiacov stúpli prehry v legálnych internetových hrách sedemnásobne,“ zdôrazňuje Beňa. To je zrejmé, pretože rástli vklady i ziskovosť prevádzkovateľov.

Kým vo februári 2019 predstavovali vklady na internete 20 miliónov, vo februári 2020 sa vyšplhali až na 144 miliónov eur. Táto stúpajúca tendencia sa nespomalila ani príchodom prvej vlny korony. Práve naopak, najvyššie vklady zatiaľ zaznamenali v máji tohto roku, keď dosiahli doteraz zaznamenaný mesačný strop 198 miliónov eur.

Ešte výraznejšie sa táto tendencia potvrdí, keď porovnáme medziročné údaje. Nárast vkladov za tohtoročný január až september bol v porovnaní s minulým rokom takmer osemnásobný. Hráči vložili tento rok do internetového hazardu viac ako 1,46 miliardy eur, čo je o vyše miliardy viac ako vlani. Ak budú do konca roka vklady pokračovať rovnakým tempom ako za posledné mesiace, celoročne sa dostaneme v internetovom hazarde možno k hranici dvoch miliárd eur.

Hazard bude vysoko ziskový aj tento rok

Čo bude nárast hazardu v koronakrízovom roku znamenať pre prevádzkovateľov? Koľko im ostane, alebo – v terminológii iniciatívy Zastavme hazard – koľko prehrajú hazardní hráči? „Celkovo hráči minulý rok prehrali takmer 816 miliónov eur. Je reálne, že tento rok prehrajú viac ako 700 miliónov eur, ktoré budú mnohým rodinám chýbať,“ upozorňuje Beňa.

Výťažok prevádzkovateľov bude napriek rozmachu internetového hazardu pravdepodobne nižší ako vlani. Dôvodom bude dočasné zatvorenie herní a kasín, kde prevádzkujú najziskovejšie hracie automaty. No stále ide o sumu, do ktorej by sa pomaly vmestili dva tohtoročné rozpočty ministerstva kultúry.

Hazard je závislý od hráčov, z ktorých neraz spraví závislé osoby. Čo s tým robí štát? ÚRHH reguluje prístup používateľov k hazardu, aby sa napríklad zamedzil ich pád do bankrotu. Jedna z foriem je napĺňanie registra vylúčených osôb. Figurujú v ňom fyzické osoby, ktoré nemôžu hrať z rôznych dôvodov. Ide o tých, čo sú v hmotnej núdzi, študentov poberajúcich sociálne štipendiá alebo aj tých, čo o to sami požiadali.

Register má podľa Beňa niekoľko nedostatkov, ktoré treba odstrániť. Jedným z nich je, že sa v ňom nenachádzajú hráči, ktorí majú problém s hraním a nedostanú sa tam, kým sa nezapíšu z vlastnej vôle. Nie sú tam ani tí, čo vyhlásili osobný bankrot a je na nich uvalená exekúcia. Beňa by privítal, keby ÚRHH doplnil register o takéto osoby už v roku 2021.

Ako môžu proti hazardu vystupovať obce, kde predstavitelia poznajú svojich závislých hráčov najlepšie? Donedávna potrebovali na zastavenie prevádzkovania hazardu organizovať petície občanov. Na základe petície zastavili prevádzkovanie hazardu v Zlatých Moravciach, Nitre, Novom Meste nad Váhom, Štiavničke, Likavke či Lužiankach.

Posledná novelizácia zákona o hazardných hrách, ktorá sa uplatňuje od začiatku novembra tohto roku, umožňuje zastavenie hazardu iba na základe rozhodnutia samosprávnych poslancov. Petície už nie sú potrebné.


Ďalšie články