Migrácia? Za násilie na kúpaliskách v Nemecku môžu drahšie hranolčeky, píše známy týždenník

Rosenhöhe Forest Swimming Pool Zamestnanec kúpaliska nemeckom Rosenhöhe pozoruje dianie v bazéne, ilustračný obrázok. Foto: Profimedia.sk

Slnko, voda a bitky. Spolu s príchodom leta sa do Nemecka vrátil aj fenomén násilia a hrubosti na verejných kúpaliskách. Kompetentní ho riešia posilnením poriadkových zložiek či nutnosťou preukázania totožnosti pri vstupe. Debata o zodpovednosti za vzniknutý stav medzitým prináša aj tie najuletenejšie teórie.

„Hádky, útoky a dokonca aj hromadné bitky sú dnes súčasťou každodenného života v nemeckých vonkajších bazénoch,“ napísala pred niekoľkými dňami vo svojom článku nemecká spravodajská televízia n-tv.

Hoci sa jej hodnotenie môže zdať prehnané, faktom je, že z násilia na verejných kúpaliskách sa v Nemecku stala počas tohto leta jedna z najfrekventovanejších mediálnych a spoločenských tém. Už opäť.

V druhej polovici júna napríklad vyvolala pohoršenie hromadná bitka na kúpalisku v Mannheime, ktorej sa zúčastnilo až 40 ľudí. V rovnakom období zas zbili a neskôr hospitalizovali plavčíka na kúpalisku v mestečku Malsch. Spomenúť možno aj prípad z mesta Celle, kde skupina 15 až 20 mladíkov obťažovala ženy a jednu z nich vraj napadla, následkom čoho museli areál uzavrieť.

Najviac rozruchu však vyvolávajú bazénové nepokoje v hlavnom meste. Štatistiky berlínskej polície podľa Deutsche Welle ukazujú, že v roku 2022 v jeho vonkajších bazénoch nahlásili 57 násilných trestných činov a vážne incidenty sa dejú aj v súčasnosti. Za posledných 5 rokov dokonca zamedzili vstup na berlínske kúpaliská až 1 300 ľuďom.

Prevádzkovatelia upokojujú, ostatní bijú na poplach

To, či počet útokov reálne aj stúpa, nevedno. Podľa britskej verejnoprávnej stanice BBC totiž neexistujú žiadne oficiálne údaje, ktoré by to potvrdzovali. To, čo každopádne rastie, je znepokojenie kompetentných.

Zatiaľ čo prevádzkovatelia bazénov v Berlíne tvrdia, že ide o ojedinelé incidenty, ktoré neodrážajú skúsenosti miliónov ľudí, ktorí navštevujú tisíce štátnych vonkajších bazénov po celom Nemecku, inak tému komentuje napríklad polícia, predstavitelia plávania a politici.

„Schopnosť riešiť konflikty s rešpektom a bez násilia sa znížila,“ povedal pre nemeckú novinársku skupinu RND Jochen Kopelke, šéf najväčšieho nemeckého policajného odborového zväzu.

„Stále častejšie sa stretávame s agresivitou a neúctou v bazénoch,“ povedal zas Peter Harzheim, prezident Spolkového združenia majstrov v plávaní pre denník Neue Osnabrücker Zeitung. Polícia by podľa neho kúpaliská mala navštevovať častejšie, aby signalizovala, že aj tu „platí zákon a poriadok“.

Po sérii násilných incidentov boli v nemeckom hlavnom meste dokonca zavedené povinné kontroly preukazov totožnosti a na poriadok už pracovníci bezpečnostných služieb a polícia aj skutočne dohliadajú.

Opatrenia zaviedol novozvolený berlínsky starosta z radov CDU Kai Wegner. „Nechceme priestory bez zákona,“ povedal Wegner novinárom na tlačovej konferencii na otvorenom kúpalisku Prinzenbad v centrálnej štvrti Kreuzberg 13. júla. 

Po najnovších incidentoch nový generálny tajomník CDU Carsten Linnemann vyzval na stíhanie páchateľov v ten istý deň, ako sa dopustia protiprávneho konania. „Každý, kto počas obeda napadne ľudí na kúpalisku pod holým nebom, musí večer sedieť pred sudcom a byť odsúdený. ​​Dokonca aj cez víkend,“ povedal pre noviny Bild am Sonntag.

Zodpovedné sú vraj drahšie hranolčeky

V krajine medzitým pokračuje debata o tom, čo alebo kto je za násilie na kúpaliskách zodpovedný. Objavujú sa teórie o tom, že na vine je klimatická zmena spôsobujúca väčšie teplo a tým aj väčšiu agresivitu, niektorí to pripisujú zmene akejsi bazénovej kultúry a ďalší dokonca drahším hranolčekom.

„Vo vonkajších bazénoch cena hranolčekov stúpa. Je to tragédia — sú jednou z hlavných opôr leta. Niet divu, že mnohí kúpajúci sa zbláznia,“ píše sa v článku týždenníka Zeit z 13. júla.

Autor si v tejto súvislosti spomenul na minulosť, keď bol pokrm výrazne lacnejší. „Vtedy stáli dve eurá päťdesiat. Zdá sa, že tento čas je tragicky za nami. Za jednu z misiek s vlnitým okrajom, na ktorej sú hranolčeky poukladané ako zlaté tehličky, dnes zaplatíte až sedem eur,“ pokračuje.

Následne sa pýta, či je práve toto dôvod, prečo je v posledných rokoch vo vonkajších bazénoch viac nepokojov vrátane hromadných bitiek a porovnáva, že v dávnejších časoch boli ľudia po kalorickom návale z hranoliek apatickejší.

Zdôrazňujeme, že článok nie je označený ako satira ale ako bežný komentár. Zeit, považovaný za ľavicovo-liberálne periodikum, zároveň nie je treťotriednym médiom, ale najčítanejší týždenníkom v celom Nemecku so zhruba 80-ročnou históriou.

Kto zakričí, že cisár je nahý?

„Zeit viní z násilia a sexuálnych útokov vo vonkajších bazénoch ‚ceny hranolčekov‘, ZDF tvrdí, že ide o súhru tepla a stretnutia mnohých ľudí, Deutschlandfunk píše o príliš vysokých ‚očakávaniach,‘ ktoré nemožno naplniť. Miera, do akej médiá bagatelizujú problémy migrácie, už nepozná hranice,“ skonštatovala na Twitteri Alice Weidelová, parlamentná líderka strany AfD.

Hoci sa v politicky korektnom Nemecku o spojitosti medzi masovým prisťahovalectvom a násilím (nielen) na kúpaliskách nahlas zväčša nehovorí a spoľahlivé štatistiky neexistujú, Weidelová zrejme nie je ďaleko od pravdy. Aj tu s najväčšou pravdepodobnosťou totiž platí, že zhoršené bezpečnostné prostredie je najmä dôsledkom zásadných zmien v charaktere krajiny smerom k multikulturalizmu.

Len nedávno zamestnanci vonkajšieho kúpaliska Columbiabad v Berlíne napísali do novín Der Tagesspiegel list, v ktorom sa sťažovali na páchateľov, ktorých opisujú ako „najmä arabských migrantov a Čečencov“. Tí si vraj neraz vyberajú obete ako sú ženy či príslušníci LGBT komunity.

O ľuďoch s „migračným pozadím“ pre denník Welt otvorene hovoril aj Ahmad Mansour, izraelský psychológ a publicista dlhodobo žijúci v Nemecku.

„Hoci existuje len málo reprezentatívnych čísel o fenoméne údajného nárastu násilia v nemeckých otvorených bazénoch, neoficiálne dôkazy, správy od plavčíkov a množstvo fotografií a videí na sociálnych sieťach ukazujú znepokojujúci vývoj. Mladí muži s migračným pozadím prinášajú do kúpeľov hrubú silu a archaický obraz žien,“ zhrnula tiež nedávno berlínska redaktorka švajčiarskych novín Neue Zürcher Zeitung Beatrice Achterbergová.

O tom, že v konfliktoch sú nadpriemerne zastúpení cudzinci bez schopnosti dorozumieť sa nepriamo vypovedá aj fakt, že v jednom z berlínskych kúpalísk nasadili na riešenie konfliktov viacjazyčný personál.

Výbuchy násilia na vonkajších bazénoch ale nie sú ojedinelé iba v Nemecku. Podobné incidenty boli nedávno hlásené v progresívnych spoločnostiach vo Francúzsku, Belgicku alebo Holandsku a reakcia úradov bola podobná.


Ďalšie články