Liturgický odev ako príbeh. Tvorba Jany Zaujecovej sa k sakrálnym témam obracia dlhodobo

V bratislavskom kostole františkánov vystavuje textilná výtvarníčka Jana Zaujecová liturgické odevy. Časť z nich sme mohli vidieť počas pontifikálnych slávení pri pápežovej návšteve Slovenska pred dvomi rokmi.

Jana Zaujecová. Foto: archív Jany Zaujecovej Jana Zaujecová. Foto: archív Jany Zaujecovej

Podobná výstava sa uskutočnila v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma aj minulý rok. Je teda namieste diskusia, za akých okolností do chrámového priestoru patria výstavy.

Súčasná inštalácia v bratislavskej Kaplnke sv. Jána si zasluhuje pozornosť práve pre mimoriadny cit, s akým sa do sakrálneho priestoru vpisuje. Ten sa skladá z dvoch častí: pôvodnej gotickej, ktorá je napojená na hlavnú chrámovú loď, a barokovej, do ktorej sa dá vstúpiť aj priamo z ulice. Túto danosť inštalácia presvedčivo využíva.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.