Feministky zúria. Maďarská pro-life prezidentka na konferencii žien uviedla, že chce zvýšiť pôrodnosť

Maďarská prezidentka Katalin Nováková čelí kritike za prejav na medzinárodnej feministickej konferencii v Rwande. Organizátori podujatia zdôraznili, že sa s jej názormi nestotožňujú a pozvala ju rwandská vláda.

361635078_832638018223782_4471553010761130349_n Katalin Nováková druhá sprava. Foto: Facebook/ Novák K.

Maďarská hlava štátu sa v týchto dňoch nachádza v Afrike. Po návšteve Tanzánie zavítala aj do Rwandy. Ide vôbec o prvú maďarskú prezidentskú návštevu v tomto štáte.

Niektorí delegáti konferencie o právach žien v Rwande boli šokovaní, že sa na nej objavila maďarská prezidenta, ktorá je odporkyňou potratov, informuje The Guardian.

Na konferenciu Women Deliver v Kigali ju pozvala rwandská vláda. Jednou z diskutovaných tém boli aj reprodukčné práva. Pred prezidentským úradom zastávala Nováková funkciu ministerky pre záležitosti rodiny a podieľala sa na presadzovaní maďarskej politiky, ktorej cieľom je zvýšiť pôrodnosť. Minulý rok napríklad skonštatovala, že „ženy by nemali súťažiť s mužmi a nemali by očakávať, že budú zarábať rovnako“.

Šéfovala aj medzinárodnej organizácii Politická sieť pre hodnoty, ktorá sa zasadzuje proti potratom a manželstvám osôb rovnakého pohlavia.

Boli sme zaskočené, máme iný názor

Nováková dala svoje názory najavo hneď pri otvorení konferencie. Uviedla, že v oblasti rodovej rovnosti je cieľom Maďarska zvýšiť pôrodnosť. Vyjadrila nádej, že jej dospievajúca dcéra sa bude cítiť slobodná mať „aj desať detí, ak sa tak rozhodne“.

„Liekom na demografický problém Európy je, aby mali ženy skutočnú slobodu rozhodovania a nemuseli sa vzdať svojej rodiny kvôli kariére,“ napísala na sociálnej sieti maďarská hlava štátu.

To sa nestretlo s pochopením zvyšných feministiek. Napríklad Delphine O, francúzska špeciálna vyslankyňa pre globálnu iniciatívu Generation Equality, na Twitteri napísala, že Novákovej „takzvané ,prorodinné‘ hodnoty sú v rozpore s tým, čo zastáva šesťtisíc feministiek v tejto miestnosti“.

„Boli sme zaskočené,“ povedala Bruna Martinezová, aktivistka z Brazílie a členka Young Feminist Europe. „Nechápeme, prečo pozvali takúto ženu.“

Organizácia Women Deliver vo vyhlásení uviedla, že sa „v žiadnom prípade nestotožňuje s názormi prezidentky Novákovej“ a že otvárací ceremoniál „viedla hostiteľská krajina, a preto pozvanie rečníkov spadalo do jej kompetencie“.

Maliha Khanová, výkonná riaditeľka organizácie Women Deliver, však dodala, že súhlasila s účasťou Novákovej. „Ak chceme dosiahnuť to, čo chceme dosiahnuť, musíme spolupracovať a hovoriť s ľuďmi, s ktorými v mnohých veciach nesúhlasíme,“ povedala.

(est)


Majiteľ sociálnej siete Facebook Mark Zuckerberg priznal americkému Kongresu jeden z najmasívnejších cenzorských zásahov zo strany vládnej moci voči nepohodlným názorom občanov v modernej histórii. Nešlo pritom o ochranu utajovaných skutočností či iných zákonných dôvodov, ale o krytie korupcie a umlčiavanie kritikov pandemických opatrení. Tento prípad ukazuje, ako veľmi dôležitý je zákaz cenzúry, a prečo je toto ústavné právo potrebné neustále strážiť. Viac v článku.

prečítať viac

Automobilovému koncernu Volkswagen prerástli problémy s konkurencieschopnosťou cez hlavu. Skupina hlási najväčší problém práve vo svojej vlajkovej značke Volkswagen, ktorej ziskové marže sú už dlhší čas príliš nízke.

prečítať viac