7 dní v kocke: Prituhuje. Lipšicovi ľudia prevalcovali vládu aj prezidentku

TK Prezídia Policajného zboru Policajný prezident Štefan Hamran. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o malom puči v rezorte vnútra, o jeho zamlčaných dôvodoch, o zrážke Francúzov s eurokomisiou a jej americkou kartou a o provokácii dúhových „vlajočkárov“ na ministerstve spravodlivosti.

1. Vyľakaná prezidentka

Na úvod pár slov k fotografii. Je z marca 2023. Na animácii, ktorú použilo policajné prezídium, Ján Kuciak a Martina Kušnírová z neba prosia vedenie polície a vyšetrovateľov NAKA, aby sa nevzdávali.

Neuveriteľné. Niektorí ľudia sa neštítia vytĺkať body z čohokoľvek.

A teraz k veci. To, čo v posledných dňoch predviedli „silovici“ z NAKA, policajného prezídia a vedenia inšpekcie, môžeme pokojne označiť za malý policajný puč. Policajný klan s väzbami na Lipšicovu špeciálnu prokuratúru odstránil ministra vnútra. A zahnal do kúta premiéra aj vyľakanú prezidentku.

Stačilo im na to pár hodín.

Na odstavení Šimka je zarážajúce, že nikto nebol schopný vysvetliť dôvod. Ódor vajatal, Čaputová recyklovala frázy o dôvere a stabilite, Hamran sa hral na záhadného. Vláda a jeden z jej kľúčových ministrov sa zosypali bez toho, aby niekto nahlas pomenoval príčiny.

Je to pochopiteľné. O motívoch sa nehovorilo preto, že sú neobhájiteľné. Premiér aj prezidentka sa ich pokúšali zamlčať. Našťastie neúspešne.

Pomenoval ich Šimko. Tvrdí, že konflikt sa začal vtedy, keď mal problém vymenovať trestne stíhaného vyšetrovateľa do vedúcej funkcie v policajnej inšpekcii. A v tomto môžeme Šimkovi veriť.

Nešlo o malý personálny problém, ale o principiálnu tému. Je predsa nehorázne, aby trestne stíhaný Pavol Ďurka nastúpil do úradu, ktorý vyšetruje zločiny v polícii.

Výhrady ministra však veľa neznamenali. Proti Šimkovi sa postavila vplyvná skupina v NAKA okolo čurillovcov, policajného prezidenta Hamrana a riaditeľa inšpekcie Juhása. Viacerí menovaní sú považovaní za Lipšicových ľudí v polícii. Presadili si prestup stíhaného Ďurku na inšpekciu. A prezidentke pohrozili odchodom, ak si neuprace ministra vnútra.

Koncovku príbehu vystihol Mikuláš Dzurinda. Prezidentka a premiér sa podľa neho zľakli bájky o odchode policajtov a „báli sa postaviť na stranu pravdy“.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami