Najviac slobodných obyvateľov Slovenska žije v obci Chminianske Jakubovany

BRATISLAVA – Najviac slobodných obyvateľov Slovenska žije v obci Chminianske Jakubovany (okres Prešov) – viac ako 83,5 percenta. Obce Lipovec (okres Rimavská Sobota), Sása (okres Revúca) a Košice – mestská časť Luník IX majú cez 80 percent slobodných obyvateľov.

e-img-75

Z miest nad 10-tisíc obyvateľov má viac ako 50-percentný podiel slobodných mesto Trebišov. Naopak, najviac vydatých/ženatých obyvateľov žije v obci Potôčky (okres Stropkov) – takmer 56 percent. Nad 55 percent obyvateľstva v manželskom zväzku žije v obciach Gruzovce (okres Humenné), Štefurov (okres Svidník), Buclovany (okres Bardejov) a Korytné (okres Levoča). Najvyšší podiel ženatých/vydatých z miest nad 10-tisíc obyvateľov žije vo Svidníku – 47,5 percenta. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa pre Sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmína Stauder.

„Takmer 30 percent obyvateľstva tvoria vdovy a vdovci v troch malých obciach Slovenska. Sú to Šoltýska (okres Poltár), Pavľany (okres Levoča) a Bystrá (okres Stropkov),“ uviedla Stauder. Z miest nad 10-tisíc obyvateľov je najvyšší podiel vdov či vdovcov v mestskej časti Košice – Juh, kde percentuálny podiel ovdovených dosahuje 9,2 percenta, nasleduje mesto Nová Dubnica, mestská časť Košice – Západ, kde je to takmer 9 percent a Košice – mestská časť Sever, kde vdovy a vdovci dosahujú 8,59 percenta.

Najviac rozvedených obyvateľov má obec Červeňany (okres Veľký Krtíš) – viac ako 35 percent. Z miest nad 10-tisíc obyvateľov je viac ako 13,6 percenta rozvedených v meste Lučenec. V Komárne i Žiari nad Hronom sa sčítalo cez 13 percent rozvedených. Takmer 13 percent rozvedených žije v Nových Zámkoch.

(sita)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok