Oppenheimer by nikdy nedokázal vzdorovať Stalinovi. Spravodlivosť pre Trumana

Biografický film Christophera Nolana je takmer dokonalé dielo. Hlbší rozbor rád prenechám kolegom, ktorí sa venujú kultúre, napriek tomu jeden asi minútu a pol trvajúci záber na niekoho, kto študoval históriu, pôsobí falošne a je jednou z mála chýb filmu. 

Harry Truman v roku 1949. Foto: Profimedia.sk Harry Truman v roku 1949. Foto: Profimedia.sk

Ide o scénu, v ktorej sa hlavná postava, fyzik J. Robert Oppenheimer, „otec atómovej bomby“, stretne s prezidentom Harrym Trumanom. Po niekoľkých zdvorilostných frázach sa Oppenheimer zverí Trumanovi so svojimi výčitkami svedomia a povie mu, že „má na rukách krv“. Truman mu s úškrnom podá vreckovku a sucho poznamená: „To je jedno, tá sa zmyje.“ Keď Oppenheimer opúšťa prezidentovu pracovňu, ešte začuje Trumana povedať: „Už mi toho ufňukanca sem nevoďte.“ Scéna síce viac-menej zodpovedá skutočnosti, ale aj tak je k Trumanovi extrémne nespravodlivá.

Truman vo filme pôsobí ako idiot, typický americký kovboj, ktorý vedie silácke reči a plne si neuvedomuje, čo práve rozpútal. Je protikladom geniálneho a rozorvaného Oppenheimera.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.