Máte tento liek doma? Tak zbystrite pozornosť

SLOVENSKO – Štátny ústav pre kontrolu liečiv vydal varovanie ohľadom kvality lieku, ktorý je na trhu. Tento problém sa týka konkrétne tabliet s názvom Sabril, ktorý sa bežne používa pri liečbe epilepsie. Ak užívate tento liek, odporúča sa overiť si, či nemáte doma nevyhovujúcu šaržu.

anxieties-g33254d740_1280 Z predaja sťahujú liek proti chrípke a prechladnutiu. Ilustračné foto. Foto: Pixabay

Sabril je liek na liečbu rôznych foriem epilepsie, ktorý pomáha kontrolovať prejavy tejto choroby, záchvaty u detí alebo Westov syndróm. Užíva sa súčasne s inými liekmi, ktoré sú podávané na liečbu epilepsie.

Nekvalitný liek sa objavil na slovenskom farmaceutickom trhu, na čo upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Z pultov sa sťahujú tabletky Sabril 100×500 mg (blis.Al/PVC). Nevyhovujúca bola šarža 2987A s exspiráciou do 30. 4. 2025. Liek bol stiahnutý, pretože sa v jeho zložení zistila prítomnosť stopového množstva nečistôt (denník bratislava.zoznam.sk).

Na trhu sú k dispozícii aj ďalšie šarže tohto lieku, takže k celkovému výpadku jeho dostupnosti nedôjde.

Foto: adc.sk

Prelomový rozsudok rodinného súdu v Londýne ukázal, aké dôležité je puto matky a jej dieťaťa, a rovnako právo na jeho vývin v rodine s matkou. Hoci dieťa adoptoval homosexuálny pár mužov a odmietal ho pustiť k biologickej matke, súd v podobných prípadoch stanovil jasné pravidlá v prvom rozsudku tohto druhu. Viac v článku.

prečítať viac

ECB vo štvrtok znížila úrokové sadzby. V tomto roku to nemusí byť poslednýkrát. Rozhodnutie Európskej centrálnej banky znížiť úrokové sadzby o 25 bázických bodov bolo podľa prezidentky ECB Christine Lagardovej „jednomyseľné“.

prečítať viac

Výška hrubej minimálnej mzdy v budúcom roku je už známa. Oproti roku 2024 poskočí o 66 eur. Pre tých, ktorí ju zarábajú, by malo ísť o dobrú správu. Môže v tom však byť háčik.

prečítať viac

Dôležitý motor slovenského ekonomického rastu je vraj ohrozený. Peniaze z európskych fondov majú mamutí podiel na slovenských verejných investíciách.

prečítať viac

V sobotu v noci prišli zo Spojených štátov dve správy. Jedna je dobrá, druhá výrazne horšia.

prečítať viac