7 dní v kocke: Orbán to priznal. Nedarí sa mu v slovenských voľbách

Tlaèová konferencia po stretnutí predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky v Bratislave Vitkor Orbán. Foto: TASR.

V rubrike 7 dní v kocke Dag Daniš komentuje hlavné témy týždňa. Dnes o plánoch Viktora Orbána na „odtrhnutých územiach“, o tom, ako Lipšic a špeciálna prokuratúra strácajú Paru, o bremene, ktoré rastie na krku progresívcov, a o tom, ako banka vypla britského euroskeptika Faragea – lebo sa jej nepáčilo, že je málo inkluzívny.

1. Slovenská karta Viktora Orbána

V slovenských voľbách sa často zabúda na jedného ambiciózneho hráča – Viktora Orbána. Tentoraz sa sám pripomenul. A ako to má na letných mítingoch s krajanmi vo zvyku, urobil to provokačne. O Slovensku (v jeho slovníku Felvidéku) hovoril ako o odtrhnutých územiach. Posťažoval sa, že maďarské menšinové strany na Slovensku už opäť zlyhávajú.

A tým zlyhávajú aj Orbánove politické plány, ktoré presahujú hranice Maďarska. V skratke: Orbán sa už 15 rokov pokúša preformátovať SMK na dcérsku firmu Fideszu. Aby mal páky na slovenskú politiku a prípadne aj na slovenskú koaličnú vládu. A už 15 rokov v tom stroskotáva.

Toto bol hlavný odkaz Orbána z rumunského Tușnadu smerom k Slovensku. Maďarsko stráca vplyv na „odtrhnutých územiach“. Presnejšie, stráca politický dosah na maďarské menšinové komunity.

Z pohľadu Slovenska je to výborná správa. Silná SMK previazaná s Fideszom by z Orbána urobila vplyvnú postavu slovenskej politiky. Pri maďarských lídroch, ktorí Slovensko vnímajú ako odtrhnuté územie, by to bolo mohlo mať nepríjemné následky.

Proti Orbánovým slovám sa ohradilo nielen slovenské ministerstvo zahraničných vecí, ale aj premiér Ódor (mimochodom, etnický Maďar). A časť maďarských menšinových politikov.

Správne. Orbánovi nezaškodí pripomenúť dve podstatné veci. Po prvé, Slovensko sa od Uhorska neodtrhlo. Uhorsko sa ako impérium zrútilo. Podobne ako iné impériá, kde panský národ ovládal vazalské národy. Na troskách Uhorska potom vznikali slobodné národné štáty. Jedným z nich je aj Maďarsko. Bol to celoeurópsky trend. Nie tragédia Uhorska.

Podľa konceptu liberálneho nacionalizmu z 19. storočia územia nepatria monarchom ani ich ríšam. Územia patria slobodným, suverénnym národom, ktoré ich obývajú.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Pokračovaním súhlasíte s aktualizovanými Podmienkami k ochrane súkromia a Všeobecnými obchodnými podmienkami