Vojnová prosperita neexistuje

Pomerne často sa stretám s názorom, že existuje vojnová prosperita. Že štát si vojnou vie zvýšiť životnú úroveň. Tento názor vyplýva z laického pozorovania ekonomiky. Vo vojne býva nízka nezamestnanosť, fabriky fičia na plné obrátky, ľudom často rastú úspory a HDP takisto stúpa.

pexels-pixabay-40820 Ilustračné foto: Pexels.com

Aj v nacistickom Nemecku utešene rástlo HDP na hlavu až do roku 1945. Prudko pokleslo až zastavením jeho vojnovej ekonomiky po porážke Nemecka.

Je to pekná ilustrácia, že HDP je v mnohých situáciách mizerný ukazovateľ na skúmanie prosperity. No rozbombardované Nemecko nie je ideálny príklad. Väčšina ľudí pozerá skôr na USA alebo Kanadu. Teda na štáty, ktoré sa dokázali vyhnúť vojnovým škodám priamo na svojom území.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.